Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 21 augustus 2011    Evangelie van 2011-08-21
begintijd14:00 uur
 titelZondagmiddagconcert Willibrordkerk
beschrijving
Datum: Zondag 21 augustus 2011
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Wat: Orgelconcert
Tijd: 14.00 uur
Entree: € 5-, kaarten verkrijgbaar aan de deur op de middag zelf
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl & www.willekesmits.nl

Zomerserie 2011
Transcripties, Slotconcert
met werken van onder andere:

  • W. A. Mozart: Serenade ‘Eine Kleine Nachtmusik’
  • Edward Grieg: Holberg Suite

Uitgevoerd door: Willeke Smits, Orgel

In 1884 vormde de tweehonderdste geboortedag van Ludwig Holberg aanleiding tot vele feestelijkheden in Noorwegen. De 'Molière van het Noorden', een titel die Holberg verkregen had door de sociale conventies van zijn tijd te hekelen, had zich al op jeugdige leeftijd in Kopenhagen gevestigd en wordt gezien als stichter van de Deense literatuur. Holberg was echter geboren in Bergen en het bestuur van die stad verzocht de eigen gevierde componist Grieg de muziek voor enkele herdenkingsplechtigheden te verzorgen. Grieg voldeed aan dit verzoek met een Cantate voor mannenkoor dat gezongen werd op het historische marktplein van de stad, en een reeks van vijf pianostukjes, Uit Holbergs Tijd, dat hij later bewerkte voor strijkorkest en bekend is geworden als Holberg Suite.

De componist zelf had niet zo'n hoge dunk van deze suite. In een brief aan zijn vriend en biograaf Röntgen schreef Grieg dat hij bezig was met het bewerken van zijn 'armzalige Holberg Suite' voor strijkorkest. Dat de Holberg Suite, meer is dat een stukje armzalige muziek blijkt uit de grote waardering die er nog steeds is voor dit prachtige werk.

Willeke Smits (*1975) studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Rocus van den Heuvel, Bernard Winsemius en Reitze Smits.

Zij combineerde haar orgelstudie met de opleiding kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Kerkelijk orgelspel volgde zij bij Bernard Winsemius en kerkelijk koorleider bij Krijn Koetsveld. Bij Joop Schets in Gorinchem verdiepte zij zich verder in koordirectie in het algemeen.

Willeke heeft een privé lespraktijk voor piano en orgel en is pianodocent op de muziekschool SMS Scherpenzeel. In 2005 nam ze haar eerste solo-cd op, met werken van J.S. Bach, C.Ph.E. Bach en Scarlatti.

Dit is het laatste concert in de zondagmiddag (zomer)serie Transcripties voor orgel (van zondag 17 juli t/m zondag 21 augustus 2011).

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl