Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 16 juni 2004    Evangelie van 2004-06-16
 titelHeeft Sint-Servaas bestaan?
beschrijvingOp woensdag 16 juni a.s. krijgt u het antwoord tijdens een lezing in de Kanunnikenkelder van de Sint-Servaas (ingang aan het Keizer Karelplein). Aanvang 20.00 uur.

Van 1 tot en met 11 juli 2004 wordt te Maastricht wederom de Heiligdomsvaart gehouden. Tijdens de twee ommegangen zal ook de Noodkist met daarin o.a. de relieken van Sint-Servaas en diens borstbeeld worden meegedragen. Maar wat weten wij over hem? Was hij inderdaad bisschop van de Tongeren? Verplaatste hij zijn zetel, zoals de legende wil, naar Maastricht? Leefde hij in de vierde eeuw? Hoe zagen onze contreien er in die eeuw uit en wat valt te zeggen over christelijke aanwezigheid? Wat te denken van Servaas’ opvolger Monulphus die een kerk bouwde op diens graf, maar was dit wel Servatius graf? En wat wist men in Monulphus dagen nog omtrent Servaas? Hoe moeten de passages bij Gregorius van Tours gelezen worden? Dr. Régis de La Haye en dr. Titus Panhuysen hebben zich de laatste jaren binnen het kader van het Franse onderzoeksproject ‘Topographie Chrétienne’ intensief beziggehouden met de bovenbeschreven problematiek, die voor Maastricht en verre omstreken allesbehalve uniek is.

Aan de vooravond van de Heiligdomsvaart zullen de nieuwe inzichten omtrent Sint-Servaas en de bisschoppen van Maastricht, die op basis van tekstkritisch en recent archeologisch onderzoek in Tongeren, Maastricht en Luik naar voren gekomen zijn, gepresenteerd worden. De Commissie Kerkgeschiedenis van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap organiseert daartoe op woensdag 16 juni a.s. een lezing in de Kanunnikenkelder van de Sint-Servaas (ingang aan het Keizer Karelplein). Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Gelet op het beperkt aantal zitplaatsen is aanmelding gewenst bij het bureau van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, tel. 043 - 321 25 86.

info(043) 321 25 86
locatiede Kanunnikenkelder van de Sint-Servaas (ingang aan het Keizer Karelplein)
plaatsMaastricht
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl