Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 23 november 2011    Evangelie van 2011-11-23
begintijd19:30 uur
eindtijd21:30 uur
 titelKunst en spiritualiteit
beschrijving

Christus in de moderne en hedendaagse kunst

Woensdagen 9 & 23 november, van 19u30 tot 21u30

Als er een natuurlijke bondgenoot is van het christendom met zijn verlangen naar mysterie, het onzegbare, het ongehoorde, dan is het kunst. Kunst en religie hebben met elkaar gemeen dat zij verder reiken dan het nuttige, het feitelijke. Beide zoeken de ruimte van het volle leven in hoogte, diepte en breedte. Anonieme meester, Piero della Francesca, Michelangelo… een file van namen die naar eigen verbeelding opkeken naar de goede herder, de vreemdeling aan de tafel van Emmaüs…

De rijkdom aan symbolen in de Bijbelse traditie besloten, vraagt om eigentijdse verbeelding. Nieuw is dat het niet langer verloopt naar het oude model. Kunst stond vroeger in dienst van de godsdienst, als illustratiebeeld. Deze zet zich nochtans – na verloop van tijd – gauw vast als een clichébeeld.

Moderne en actuele kunstenaars wagen zich aan ‘Hem’, maar niet meer op een wijze ‘zo het vroeger daar stond’ (G.G.) Deze kunst is geen beeldende toelichting, geen hulpje, maar een solide partner en een betrouwbare bondgenoot bij onze christenwording. Zij brengen hem ‘dichter’, onze lotgenoot en lotsbestemming.

We bekijken op deze avonden moderne en hedendaagse Christusbeelden vanuit vier optieken:

  • Verhalend beeld
  • Contesterend-idealistisch beeld
  • Ondervragend beeld
  • Beschouwend beeld

Het kan een kairos-moment zijn voor de Kerk indien zij opnieuw banden smeedt met hedendaagse kunst. Ofschoon wij niet opgevoed zijn tot decodering van haar taal is deze kunst soms christelijker dan wij vermoeden. Dit omwille van haar fascinatie voor de mens met zijn verlangens en ontgoochelingen, met zijn angst en hoop.

Inleider
Mark Delrue, priester en directeur van het Museum voor Religieuze Kunst, werkte mee als curator van verschillende tentoonstellingen en heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder het boek Kunst en Spiritualiteit (2006).

Kosten
€ 10

Inschrijven
via info@oudeabdij.be of telnr. 09 226 52 26, en door 10 euro over te schrijven op rekening BE11 4478 6306 0148 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Kunst en spiritualiteit.

Inschrijven vóór 2 november a.u.b.

info

www.oudeabdij.be
09 / 226 52 26
info@oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij van Drongen, Drongenplein 26-27
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl