Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 4 november 2011    Evangelie van 2011-11-04
begintijd10:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelSymposium Small christian communities
beschrijving

Binnen de kerk in West-Europa ontstaat door samenwerking en samenvoeging een nieuw type parochie. Daarin is de vraag naar de kwaliteit van de gemeenschap opnieuw actueel. De opkomst van kleine geloofsgroepen lijkt een antwoord te bieden op de behoefte aan een doorleefd geloof en aan nabijheid in het pastoraat.

De traditionele kerken hebben het zwaar: afnemende kerkgang en terugloop in financiële middelen nopen tot noodzakelijke fusies en schaalvergroting met alle gevolgen van dien voor geloofsvorming en parochieopbouw. De nieuwe parochie lijkt zich te ontwikkelen tot een ‘gemeenschap van gemeenschappen’. Een bijzondere plek daarbinnen is weggelegd voor kleine geloofsgroepen: small christian communities. In deze groepen vormen de bekwaamheden of charisma’s van gelovigen het uitgangspunt. Het zijn groepen van gelovigen die leven, geloof en Bijbel met elkaar delen. In de huiskamer - eerder dan in het kerkgebouw - komen ze samen voor gebed, tonen ze belangstelling voor elkaar en vinden ze bemoediging om het evangelie van Jezus Christus in praktijk te brengen in het dagelijks leven.

Het mobiele, persoonlijke en bewegelijke karakter van deze geloofsgroepen laat zich niet zo gemakkelijk in de gevestigde instituties vatten. Op sommige plaatsen ontstaan spanningen tussen de oude kerken en de zogeheten nieuwe bewegingen. Toch vormen deze kleine groepen een positieve uitdaging voor parochies en bisdommen. Parochiegemeenschappen kunnen gebruik maken van het nieuwe spirituele elan van deze groepjes gelovigen. En omgekeerd kunnen zij een bedding bieden waarin deze groepen kunnen floreren en inspireren. In die zin zag paus Johannes Paulus II –zaliger gedachtenis – in de opkomst van dit wereldwijde fenomeen de toekomst van de kerk.

Tijd dus voor een landelijke ‘parochiedag’ rond de opbouwwaarde van kleine christelijke gemeenschappen binnen kerkelijke gemeenten. Welke kansen liggen er en welke gevaren doemen op? En wat is in dezen wijs beleid? Een studiedag van Luce / Centrum voor Religieuze Communicatie voor pastores en parochieassistenten, catecheten en catechisten, kerkbestuurders en vrijwilligers, en andere gelovigen die op zoek zijn naar nieuw elan inzake geloofsvorming en parochieopbouw. Aanleiding is de presentatie van het boek Kleine geloofsgroepen. Wegen naar een vitale parochie van de Werkgroep Pastoraal Congres Nieuwe Bewegingen, dat op de dag zelf met korting te koop is.

Programma

10.00 proloog door Henk van Hout, dagvoorzitter
10.10 eerste lezing, Jozef Wissink (FKT)
10.40 tweede lezing, Sake Stoppels (VU)
11.10 pauze
11.40 debat met inleiders en zaal o.l.v. Fred van Iersel (moderator)
12.30 mededelingen
12.45 lunchpauze
13.45 eerste workshopronde
14.45 tweede workshopronde
15.45 korte pauze
16.00 epiloog door Fred van Iersel en aanbieding boek door uitgever
16.30 afsluiting met drankje en boekverkoop

Lezingen

Sake StoppelsMobiliseert de kleine groep de kerkelijke gemeente? Protestantse ervaringen

De kleine groep heeft in de protestantse traditie vanouds een belangrijke plek. Ook nu is er veel aandacht voor kleinschalige verbanden binnen kerkelijke gemeenten, vooral vanwege hun opbouwwaarde. Toch zijn de ervaringen niet alleen maar positief. Welke kansen liggen er en welke gevaren doemen op? En wat is in dezen wijs beleid?

Jozef WissinkNoodzaak en oplossing?

Kleine christelijke gemeenschappen zijn absoluut noodzakelijk, maar lossen niet alles op. Een pleidooi om deze gemeenschappen op hun eigenlijke waarde te schatten. 

Workshops

Er worden twee rondes van dezelfde workshops gegeven:

Kees SlijkermanScc's zaaien en besproeien, activeren en zelfstandig maken
Je wilt small Christian communities (scc's) in je parochie. Hoe pak je dat aan, zodat het groepen worden die vrijwel zonder jou verder kunnen, en het reguliere pastorale werk ondersteunen.

Rob LandréEen levend geloof en een levende gemeenschap
Het WeG-project beschrijft wegen naar een levend geloof en een levende, missionaire kerkgemeenschap. Concrete handreikingen rond het catechetisch WeG-project van het Officium Catecheticum.

René Hornikx, Impulsen van kleine groepen voor parochieopbouw
Hoe de spiritualiteit van kleine groepen de parochie kan omvormen? Kunnen kleine groepen helpen om de parochie bij de tijd te houden? Concrete handreikingen die de geloofsverdieping in kleine groepen brengt tot parochieopbouw.

Praktische informatie

Datum : vrijdag 4 november 2011, van 10.00 tot 16.30 uur 
Locatie : De Uithof,Universiteitsbibliotheek, Boothzaal, Heidelberglaan 3, Utrecht 
Kosten : € 75 (incl. lunch); € 60 p.p. bij gelijktijdige opgave van drie of meer deelnemers. 
Opgave en betaling: vóór 15 oktober

info

www.tilburguniversity.edu/nl/onderzoek/instituten-en-researchgroepen/luce-crc/actueel/2011-mobielekerken.html

locatieDe Uithof, Universiteitsbibliotheek, Boothzaal, Heidelberglaan 3
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl