Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 30 mei t/m zaterdag 31 juli 2004    Evangelie van 2004-05-30
 titelOude christelijke objecten
beschrijvingTentoonstelling oude christelijke objecten in de Onze Lieve Vrouwekerk in de maanden juni en juli

Bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart 2004 te Maastricht (zie elders in de Agenda) is in de kruisgang van de Onze Lieve Vrouwekerk een tentoonstelling ingericht over Oude Christelijke Objecten. Het zijn vondsten uit de grond uit de oudste periode van het christendom in onze streken, die aanonen dat de Limburgse bevolking ten dele al vroeg gekerstend is geweest. Zo vond men christelijke emblemen als kruis, vis, lam, duif met olijftak, kelk of druiventros ingedrukt op aardewerk of sieraden en grafstenen met christelijke opschriften, alsmede voorwerpen die bij de christelijke eredienst gebruikt werden.

Deze tentoonstelling is gedurende de maanden juni en juli vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de Schatkamer. Op Pinksterzondag, om 12.30 uur vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats.

Een reiziger die in de eerste eeuwen vanuit Keulen Maastricht naderde en daar de Romeinse brug overstak, kwam terecht in een kleine stad. Een poort gaf toegang tot een plein waar een heiligdom was gebouwd ter ere van de Romeinse oppergod Jupiter. In Maastricht was de Romeinse godsdienst bekend doordat hij met de legioenen en de handelaren was meegekomen. Ook het christendom raakte hier op die manier bekend, en werd het verkondigd door de H. Servatius en zijn opvolgers. Christus' opdracht: "Gaat en onderwijst alle volkeren" is ook in Maastricht ten uitvoer gebracht.

Na de bekering van de Frankische koning Clovis in het jaar 498 werd Maastricht zelfs een belangrijk godsdienstig centrum en een bedevaartplaats. Zodoende zijn er ook christelijke voorwerpen uit de Middeleeuwen in de grond teruggevonden.

infoR. de la Haye, diaken van de Onze Lieve Vrouwebasiliek Sterre der Zee, (043) 356 13 30 (kantoor parochie), (06) 13 95 53 11. Zie ook: www.sterre-der-zee.nl
locatieOnze Lieve Vrouwebasiliek Sterre der Zee
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl