Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneervrijdag 17 juni 2011    Evangelie van 2011-06-17
begintijd10:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelPublieksdag Faculteit Katholieke Theologie
beschrijving

Ex premier Ruud Lubbers laat zich inspireren door Bededictus XVI

Hoewel ex premier Ruud Lubbers bekend staat als een ruimdenkende katholiek is hij bijzonder enthousiast over de ideeën van de huidige paus Benedictus XVI zoals die beschreven staan in het interviewboek Licht van de Wereld. In een panelgesprek waaraan Lubbers meedoet op de jaarlijkse publieksdag van de Faculteit Katholieke Theologie (FKT) op 17 juni a.s. gaat hij hier nader op in.

Herinneringen
Bij lezing van het boek Licht van de Wereld, dat een neerslag vormt van een interview van de Duitse journalist Peter Seewald met Benedictus XVI, kwamen er bij Lubbers allerlei herinneringen op aan een vergelijkbare situatie. Ruim 50 jaar geleden sprak Lubbers in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Unie van Katholieke Studentenvereniging (UKSV) met leeftijdgenoten urenlang met paus Johannes XXIII. Maar misschien kon Seewald , die 6 uren alleen met de paus sprak en geen enkele moeilijke vraag uit de weg ging, nog dieper gaan. Het resultaat is volgens Lubbers een prachtig, zeer leesbaar, grondig en helder boek.

Kernpassages
Een van de kernpassages in het boek staat volgens Lubbers op pagina 23 waar de paus spreekt over de omwenteling die in het jaar 1968 in het Europees denken plaatsvond. De paus zegt hierover: “ vanaf 1968 kwam het Christelijk geloof in botsing met een nieuwe maatschappelijke visie ….het moet steeds opnieuw optornen tegen heftig verkondigde meningen. Daar hoort dan bij dat je kritiek kunt verdragen en je teweer kunt stellen, maar die weerstand dient om iets positiefs aan het licht te brengen”. Vooral het idee van de paus dat christelijk geloven iets positiefs is en zelfs vitaal en modern kan zijn spreekt Lubbers bijzonder aan en hij verbindt die stijl van denken met de gedachten uit het handvest van de Aarde een ethisch document dat in het jaar 2000 tot stand kwam als vervolg op the Earth Summit in Rio de Janeiro.(1992)

Een hiermee verbonden gedachtelijn uit het boek, die Lubbers zeer aanspreekt, is de door de paus gesignaleerde “nieuwe intolerantie” die erin bestaat dat een bepaald gedachtepatroon dat gelieerd is aan het westerse rationele denken met beroep op de vrijheid als een dwingende maatstaf aan iedereen wordt opgelegd.

Publieksdag Faculteit Katholieke Theologie
Op de publieksdag van de FKT met als thema “Welke kerk voor de 21ste eeuw” komt behalve Ruud Lubbers een keur van sprekers aan het woord. De dag wordt gehouden op 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur in de Maranathakerk aan de Cobbenhagelaan 19 te Tilburg. Inschrijving vooraf via fkt@uvt.nl

Titel: Licht van de wereld. Benedictus XVI
De paus, de Kerk en de tekenen van de tijd - Een gesprek met Peter Seewald
Prijs: € 19,95 ISBN: 978 94 9104 205 8
© 2011 Adveniat i.s.m. Roularta Books
© 2010 Libreria Editrice Vaticana, Città del Vaticano, 2010 All rights reserved

info

fkt@uvt.nl
www.uvt.nl

locatieMaranathakerk, Cobbenhagelaan 19
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl