Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzondag 7 augustus 2011    Evangelie van 2011-08-07
begintijd13:00 uur
eindtijd17:30 uur
 titelOpenstelling van fruitdoolhof en boomgaard
beschrijving

Er is deze middag volop gelegenheid om de krozen en andere fruitsoorten te proeven.

Locatie: Wilgenstraat 6-8 te Boven Leeuwen
Parkeergelegenheid op perceel. De toegang is gratis.

Krozen
De kroos (Lat.: Prunus cerasifera), ook wel kerspruim geheten, is een aan de abrikoos, mirabel en pruim verwante fruitsoort uit grootmoeders tijd. De kroos komt oorspronkelijk uit  Klein Azië en er zijn aanwijzingen dat de Romeinen ervoor hebben gezorgd, dat de kroos in Europa terecht is gekomen en verspreid.

In het begin van de vorige eeuw werden krozen veel geteeld in Zeeland en in het rivierengebied. Vooral in het Land van Maas en Waal was de vrucht erg populair. Op bijna elk erf stond wel een krozenboom. De kroos is nu helaas bijna volledig verdwenen uit het Nederlandse landschap. Waardoor dit precies is gekomen, is moeilijk na te gaan, maar de arbeidsbehoeftige hoogstamteelt, de nachtvorstgevoeligheid en de opkomst van de jaarrond import van pruimen zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken. Dat de kroos in ijltempo uit het landschap is verdwenen, blijkt uit het feit dat in de jaren zestig van de vorige eeuw jamfabriek De Betuwe (van Flipje) nog krozenjam produceerde. De kroos werd ook geëxporteerd in ‘bussels’ (gevlochten mandjes) naar Engeland waar de vrucht erg werd gewaardeerd. Het meest aantrekkelijke van de kroos zijn: de fraaie boomvorm met grillige takken, de vroege bloesems (bloeit even vroeg als de sleedoorn) de vroegrijpheid, de frisse smaak en de gemakkelijke (bijna ziektevrije) teelt.

Laatste krozenboomgaard van Nederland
In het Land van Maas en Waal staan nog een bescheiden aantal krozenbomen. Om enkele plaatsen te noemen: bij de Doorbraak in Beneden-Leeuwen, in de Kerkstraat te Wamel en in de Heemtuin te Druten. In de Bernhardstraat te Boven-Leeuwen staat nog een ouderwetse ‘krozenbogerd’. Dit is de laatste krozenboomgaard van Nederland. Uit de boomgaard wordt het fruit geplukt voor het persen van sap en het maken van jam en wijn. Ook worden er zaailingen gewonnen die na uitplant worden beoordeeld op gebruikskwaliteiten. Dit heeft al diverse interessante nieuwe varieteiten opgeleverd, zoals een lila en een zwarte kroos.

Consumptie
In principe zijn ze alle zaailingen voor meerdere gebruiksdoelen geschikt maar bij elke zaailing ligt het accent iets anders. De kroos met weinig vruchtvlees om de pit is geschikter voor sap dan de vastere soorten. Deze zijn op hun beurt weer beter voor de jam. 

Op dit moment zijn de meeste krozen rijp.

Fruitdoolhof
4 Jaar geleden is het idee ontstaan van de fruitdoolhof en begonnen met de inplant.  Inmiddels is de doolhof volgroeid. In de doolhof staan ruim 20 verschillende fruitsoorten. Op deze open middag kunt u op een leuke manier kennismaken met de grote diversiteit aan fruitsoorten. Als bezoeker kunt u ook ervaren hoe lekker het fruit is dat zo van de boom of struik kan worden geplukt en gegeten.

info

Thijs Banken
(0487) 591 998

locatieWilgenstraat 6-8
plaatsBoven-Leeuwen (Gelderland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl