Vandaag is vrijdag 9 augustus  

categorie categorie processie
processie
wanneermaandag 13 juni 2011    Evangelie van 2011-06-13
(2e Pinksterdag / Heilige Antonius van Padua)
begintijd08:00 uur
 titelProcessie Kampenhout
beschrijving

"Comt al naer Campenhaut de Moeder Godts vereeren: sy sal door ’t heiligh Cruys het quaet van u afkeeren" - Kom naar Kampenhout de Moeder van God vereren: zij zal door het heilig Kruis het kwaad van u afkeren. Zo staat het te lezen onder het aloude processievaantje. En al is dat vereren voor ieder verscheiden, al kreeg het kwaad door de tijden een wisselende invulling, dat is wat Kampenhout nu al minstens 367 jaar ononderbroken doet. In de kerkrekening van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van 1644 vindt men de vroegste vermelding van de ‘dagh dat men de groote wegh omgaet’.

De rijke roomse praal verdween met de tijd. Maar de kern bleef. Zoals het vroeg zeventiende-eeuwse en geschouderd gedragen Mariabeeld, het met erelicht omgeven Sacrament, de nog een eeuw oudere Sint-Sebastiaansgilde, die met haar vaandel en klederdracht de processie kleurt. Maar ook het ongewijzigde dertien kilometer lange, grotendeels door landelijk schoon lopende parkoers, de zegening aan de fraai versierde kapellen en het slot met het graag gezongen Kampenhoutse Marialied in de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Vandaag is deze processie sobere devotie, een wissel van onophoudelijk en gedegen versterkt (rozenkrans)gebed en gezang uit Vlaanderens rijke schat van Marialiederen. De herwonnen beewegeenheid met Relst gaf nieuwe impulsen. Het oponthoud in Sint-Jozef kreeg de vorm van een massaal bijgewoonde pinkstereucharistie. En groeiende delegaties van de parochies Sint-Servaas uit Berg en Sint-Stefaan uit Nederokkerzeel en van stappers van ver buiten de parochiefederatie Kampenhout verzekeren mee de toekomst van deze processie.

Langs de weg geven uitgestalde en met kaarslicht en versiering omgeven Mariabeelden blijk van durende betrokkenheid. En de veelvuldig opgehangen raamaffiches maken bijtijds gewag van het evenement. Sinds enkele jaren wordt bij de kapellen aan de omwonenden communiegelegenheid geboden. Vorig jaar werd door toedoen van de trekpaardenvereniging Den Brabander weer aangeknoopt met de eeuwenoude paardentraditie. En voor de editie van dit jaar wordt in een vernieuwd processieboekje voorzien.

Wat de tijd trotseerde, is eerbiedwaardig. Wat zijn waarde wist te vrijwaren, verdient omzichtige zorg. De Maria-ommegang bewaken en bewaren is Kampenhoutse ereplicht van generaties. Wie de weldadige koppeling van devotie en sportief stappen ziet zitten, kan daaraan bijdragen.

Vertrek op pinkstermaandag 13 juni om 8 uur aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk, Kerkstraat in Kampenhout. (rknieuws.net)

info
locatieOnze-Lieve-Vrouwkerk, Kerkstraat
plaatsKampenhout (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl