Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 19 juni 2011    Evangelie van 2011-06-19
(Heilige Drieëenheid / Vaderdag (NL))
begintijd20:15 uur
 titelZondagavondconcert Matthaeus Pipelare
beschrijving
Datum: Zondag 19 juni 2011
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Wat: Avondconcert
Tijd: 20.15 uur
Entree: Toegang vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

‘De geheime wereld van een middeleeuws verteller’

Matthaeus Pipelare: ca 1450 - ca 1515

Cantus Modalis olv Rebecca Stewart
met medewerking van Kaspar Ditters

  • Missa Floruit egregius infans livinus in actis: Kyrie, Gloria, Credo
  • Motet Salve Regina a5
  • Missa Floruit egregius infans livinus in actis: Sanctus, Agnus dei

Cantus Modalis  heeft als primaire doelstelling het herontdekken van niet alleen de geschreven maar ook de niet-geschreven modale geheimen van de componisten uit de laat middeleuwen en vroeg Renaissance. Cantus Modalis is tevens een centrum van waaruit muziek-workshops worden gegeven. Dit concert programma is het eindproduct van zo’n workshop.

Dr. Rebecca Stewart is de leidster van Cantus Modalis. Zij studeerde musicologie, etnomusicologie en zang aan diverse universiteiten. Ze ontving haar bachelor's diploma aan de Stanford University en haar PhD aan de universiteit van Californië in Los Angeles. Sinds 1974 concentreert zij zich voornamelijk op de vroege Europese vocale tradities, die zij plaatst in de grotere geografische modale familie waar zij thuishoren.

Matthaeus Pipelare is een van de vele Bourgondische componisten die lange tijd in de vergetelheid is geraakt. Recent is de waarde van zijn muziek herontdekt. We weten o.a.  dat hij leefde van ca 1450 tot ca 1515 en tussen 1498 en 1500 kapelmeester was van de Onze Lieve Vrouw Broederschap in Den Bosch. Studie naar de achtergrond van de multi-tekstuele mis Floruit egregius infans Livinus in actis, die ten gehore wordt gebracht in dit programma, doet het door Pipelare hierin gebruikte Gregoriaanse 'Vita'  rond het leven van de heilige Livinus, terug voeren naar een locale heilige in Oost Vlaanderen. De St. Baafs-abdij in Gent vormde hierin het belangrijkste centrum, van waaruit de roem van de heilige Livinus zich ook naar de Nederlanden verspreidde.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl