Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneermaandag 17 t/m dinsdag 18 oktober 2011    Evangelie van 2011-10-17
 titel56ste Liturgisch Congres
beschrijving

Het liturgisch leven bestaat niet uitsluitend uit de ‘hoogkerkelijke’ viering van liturgie en sacramenten. Daarnaast bestaan ook de ‘laagkerkelijke’ of ‘randkerkelijke’ gebruiken, die voor veel mensen een gelegenheidsuitdrukking zijn van hun geloof. Lichamelijkheid en emotie krijgen hier meer ruimte. Men ervaart warmte en menselijkheid. Over deze realiteit handelt ons 56ste Liturgisch Congres, dat plaats vindt in de Duinse Polders te Blankenberge op 17 en 18 oktober 2011 onder de titel ‘Aan de drempel van de liturgie. Rituelen, volksvroomheid en religiositeit’. In de openingsconferentie zal Hans Geybels een overzicht brengen van wat er allemaal gangbaar is aan volkse en vrome gebruiken en rituelen in de loop van het jaar, zodat iedereen als vanzelf kan aanvoelen dat er verschillende liturgische niveaus zijn in al deze gebruiken.

‘Waarom’ blijven deze oude rituelen mensen van vandaag aanspreken? Een antropologische vraag, waarop Herman De Dijn een antwoord zal formuleren. Mensen haken af van de kerk, hebben geen band meer met de liturgie in hun leven en toch houden zij vast aan oude, vrome rituelen en gebruiken. Waarom?

Zegeningen zijn een belangrijk onderdeel van de volksvroomheid. Daarom vroegen wij aan Roger Burggraeve een uiteenzetting over Bijbelse en liturgische perspectieven over zegening.

Vervolgens worden de voorgaande conferenties als het ware verwerkt en toegelicht door Susan Roll vanuit een concreet voorbeeld: de vrome praktijken en rituelen tijdens advent en kersttijd.

Bij de aanvang van de tweede dag stellen wij ons de serieuze theologische vraag naar de verhouding van deze "liturgie aan de drempel" tot geloof en kerk. De mensen leggen in deze liturgische en paraliturgische gebruiken een band met God. Is de indruk juist dat het om een vraag tussen deze persoon en God gaat? Welke plaats heeft de kerk in dit scenario? Hoe deze volkse uitingen stimuleren om de mensen te laten groeien in hun geloofsbeleving en hun deelname aan het kerkelijk leven. Keuzes en uitdagingen voor de mensen van vandaag.

In de ateliers "Samen denken, samen doen" - iedereen kan er twee uitkiezen - komen concrete praktijken aan bod: de Machariusprocessie te Laarne; volkspraktijken in een doorsneeparochie (met Lichtmis, palmzondag, Sint-Hubertus); de eucharistische aanbidding; liturgie en volksdevotie bij de orthodoxen; op bedevaart gaan; Mariadevotie te Banneux; heiligenverering te Leuven (Sint-Jozef, Pater Damiaan); in het gezin. (Rknieuws.net)

info
locatieDuinse Polders
plaatsBlankenberge (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl