Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
Bisdom Haarlem-Amsterdam
(B Haarlem)

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Website

Postbus 1053
2001 BB Haarlem

Leidsevaart 146
2014 HE  Haarlem

tel (023) 5112 600
fax (023) 5112 629

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 7 oktober 2011    Evangelie van 2011-10-07
(Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans)
begintijd13:30 uur
eindtijd17:30 uur
 titelCatechese impulsmiddag
beschrijving

Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert in het najaar samen met het Officium Catecheticum twee catechetische impulsmiddagen. Het accent zal daarbij liggen de eerste verkondiging of pre-catechese, met name aan volwassenen. Na een plenaire inleiding door Johan van der Vloet (directeur Officium Catecheticum) vinden er twee workshoprondes plaats.

Naast de workshops is het mogelijk het materiaal en de leermiddelen te bekijken, hierover vragen te stellen en eventueel aan te schaffen. Het Officium Catecheticum, uitgeverij Adveniat en het Katholiek Alpha Centrum zullen met hun materialen en leermiddelen aanwezig zijn. Er zal ook een speciale workshop zijn over de verhouding school en parochie.

Impuls
De namiddagen zijn bedoeld om een impuls te geven aan de catechese in de parochies door een inspirerende visie op catechese te presenteren en de verschillende materialen en leermiddelen die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld onder de aandacht te brengen. De impulsmiddagen zijn bedoeld voor mensen, die met catechese bezig zijn in de parochies, zowel vrijwilligers als professionals.

Programma

13.30 uur
Koffie en thee, inloop
14.00 uur
Plenair gedeelte:
Opening door Mirjam Spruit-Borst (staffunctionaris Catechese)
Naar een vernieuwde catechese: opties en prioriteiten van de Oriëntatietekst Parochiecatechese (2009) door Johan van der Vloet (directeur Officium Catecheticum)
Twee voorbeelden van eerste verkondiging: Magazines rondom levensmomenten en Folders... Geloven.
15.15 uur
Workshopronde I: u heeft de keuze om één van de volgende workshops te bezoeken: Op reis in het Land van Geloven; Opnieuw Beginnen; Vensters op katholiek geloven; en Folders......Geloven.
16.15 uur
Workshopronde II: u heeft de keuze om één van de volgende workshops te bezoeken: Op reis in het Land van Geloven; Opnieuw Beginnen; De Alpha-cursus, CaFE (Catholic Faith Exploration) en de internet cursus WaaromJezus?-rk; en Geloven Nu.
17.00 uur
Afsluitende terugblik en borrel

Workshops
Op reis in het Land van Geloven (door: Marcel Elsenaar) - www.landvangeloven.nl
Ga mee op reis in het land van Geloven: op reis naar zeven bestemmingen, bestaande uit totaal ongeveer dertig bijeenkomsten. De cursus is ontstaan uit de voormalige dekenale toerustingscursussen en is geschikt voor gevorderde en beginnende zoekers. In de workshop besteden we aandacht aan het cursusmateriaal, de begeleiders en de werving van deelnemers. Deze thema’s  zijn van groot belang om met dit mooie cursusmateriaal een nieuwe impuls te geven aan het geloofsleven van de deelnemers en uw parochie.

Opnieuw Beginnen (door: Rob Landré) - www.opnieuwbeginnen.com
Evangelisatie kan slagen, wanneer wij onze parochies weten te ontwikkelen tot aantrekkelijke, levende geloofsgemeenschappen. Dat wordt mogelijk, wanneer wij ons eigen geloof samen herontdekken, het leren verwoorden en groeien naar een volwassen geloof. Deze eerste stap naar vitale kerkgemeenschappen kunnen we zetten aan de hand van "Opnieuw beginnen". In deze workshop kan met deze 'herinitiatie in het geloof' worden kennis gemaakt en wordt besproken hoe er in parochieverband mee kan worden gewerkt.

Vensters op katholiek geloven voor het onderwijs (door: Peter Dullaert, directeur Adveniat) - www.venstersopkatholiekgeloven.nl
Dit is een project dat bedoeld is om leraren in het voortgezet onderwijs en basisonderwijs te ondersteunen bij het vormgeven van de katholieke identiteit van hun school. Voor parochies biedt het project interessant materiaal dat zou kunnen functioneren in een (hernieuwde) ontmoeting tussen school en kerk. Het project heeft de vorm van een drietrapsraket. De eerste trap is het crossmediaal project " Maar wie is God?" De tweede trap is het boek  Mijn school is katholiek bedoeld voor leraren in basis-en voortgezet onderwijs, maar het kan ook breder in de catechese ingezet worden. De derde trap is de bovengenoemde website. Het project is een initiatief van CNV Onderwijs i.s.m. Adveniat. Kom naar deze workshop als u vanuit de parochie zoekt om de contacten met scholen aan te halen of te verbeteren. 

Folders.......Geloven (door: Marjet de Jong, uitgever Adveniat) - www.reliboek.eu
Dit zijn meeneem-folders van 8 pagina's ontwikkeld door uitgeverij Bayard in Frankrijk. De folders zijn bedoeld om een leemte in de communicatie tussen de kerk en bezoekers van gewijde plaatsen op te vullen. Ze geven "in tien minuten" antwoord op reële vragen van mensen over leven en geloof. Het project heeft een missionaire bedoeling. De folders worden aangeboden in kartonnen displays waarin plaats is voor 12 titels. Parochies, ziekenhuizen en andere zorgcentra kunnen zo hun christelijke identiteit uitdragen. Adveniat hoopt deze folders in het najaar van 2011 aan de parochies aan te bieden. In deze workshop hoort u meer over de soorten folders en hoe u deze kunt inzetten in de catechese en in de parochie.

De Alpha-cursus, CaFE (Catholic Faith Exploration) en de internet cursus WaaromJezus?-rk (door: Eliza Oudshoorn of Jeroen Smith pr, verbonden aan het Katholiek Alpha Centrum) - www.rk-alphacentrum.nl en www.waaromjezus-rk.nl
Uitleg van het Evangelie – drie beproefde methoden.
Eigentijds, laagdrempelig en gericht op dialoog. Cursussen voor mensen van nu:
Alpha-cursus – de kern van het geloof op aantrekkelijke wijze doorgeven.
CaFE - via dvd's mensen helpen het katholieke geloof te leren kennen en te verdiepen.
Internetcursus WaaromJezus?-rk - evangeliseren was nog nooit zo ‘makkelijk’.

Geloven Nu (door: Peter Dullaert, ex initiatiefnemer van Geloven Nu en directeur Adveniat) - www.reliboek.eu
Dit is een methode voor ontmoetingsgroepen rond bijbelverhalen. Jaarlijks worden acht bijeenkomsten aangeboden, geschikt voor een groep van ongeveer 10 tot 12 personen. In dit concept staat uitwisseling voorop. Geloven Nu ontstond in Deventer en op dit moment zijn er ongeveer 150 groepen in Nederland die dit materiaal gebruiken. In deze workshop hoort u meer over de achtergrond van het materiaal en hoe u het in uw parochie kunt gebruiken.

Data en locatie

  • Woensdagmiddag 21 september in Vogelenzang (Tiltenberg, Zilkerduinweg 375)
  • Vrijdagmiddag 7 oktober in Heiloo (Julianaklooster, Hoogeweg 65)

Beide middagen van 13.30 uur tot 17.30 uur.
Op beide middagen wordt hetzelfde programma aangeboden.

info

Mirjam Spruit-Borst
afdeling Catechese bisdom Haarlem-Amsterdam
(023) 511 26 35
mborst@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

organisatieBisdom Haarlem-Amsterdam
locatieJulianaklooster, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl