Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 9 juni 2011    Evangelie van 2011-06-09
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelGodsontmoeting literair
beschrijving

GODSONTMOETING LITERAIR

Avontuur zonder thuiskomst ?

Donderdagen 9 en 16 juni, van 20u tot 22u

Ambivalent Avontuur van Cheikh Hamidou Kane is een autobiografisch verhaal dat in 1961 verscheen onder de titel L’ Aventure ambiguë. Een moslim uit Senegal getuigt van de felle culturele schok waarmee hij had te kampen toen hij als diepgelovige jonge intellectueel met de westerse rationalistische en agnostische cultuur en wetenschap werd geconfronteerd, eerst tijdens zijn middelbare studies in Senegal en daarna aan de universiteit in Parijs.


Dit verhaal werd één van de klassiekers van de jonge in het Frans geschreven Afrikaanse letterkunde. Het tijdstip van de publicatie deed het werkje wat gemakkelijk klasseren onder de antikoloniale protestliteratuur. In feite is het veel meer. “Cheikh Hamidou Kaneontstijgt het tijdelijke en politieke gegeven van zijn onderwerp” schreef een criticus in Le Monde. Cheikh Kane beschrijft in feite op zeer poëtische wijze de ervaring van het onherroepelijk weggetrokken worden uit de geborgenheid van een traditionele omgeving naar een niet te voorziene toekomst in een snel veranderende wereld. Maar deze moslim denkt ook na over de ogenschijnlijke oppositie tussen Godsgeloof en wetenschap.

Het verhaal heeft niet ingeboet aan actualiteit. Enerzijds kan het ons gevoelig maken voor het innerlijk drama dat zich afspelen kan bij sommige diepgelovige moslimimmigranten. Anderzijds is de schijnbare oppositie tussen geloof en wetenschap weer aan de orde van de dag onder invloed van auteurs als Richard Dawkins. Als deze spanningen niet harmonisch worden overbrugd, zijn steriel traditionalisme en krampachtig fundamentalisme zo goed als onvermijdelijk.

Verhaal en problematiek van dit rijk getuigenis worden voorgesteld en besproken in twee avonden door lezing van een aantal sleutelpassages.

Inleider

André Cnockaert sj, stafmedewerker.

Kosten

12 euro, teksten inbegrepen.

Inschrijven

via 09 226 52 26 of info@oudeabdij.be en door 12 euro over te schrijven op rekening (BE11)447-8630601-48 (KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Godsontmoeting literair.

info

www.oudeabdij.be
info@oudeabdij.be
09/2265226

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij van Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl