Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 29 mei 2004    Evangelie van 2004-05-29
 titelStedenprogramma Amsterdam
beschrijvingOp zaterdag 29 mei 2004 organiseert het Thijmgenootschap in Amsterdam een cultureel stedenprogramma waarin welvaart, vrijheid van godsdienst en culturele bloei in de geschiedenis van Amsterdam centraal staan. Deze stadsdag begint om 10.30 uur in de Westerkerk en eindigt om 17.00 uur.

Burgemeester Job Cohen opent het stedenprogramma. Herman Pleij, hoogleraar Letterkunde aan de UvA geeft een lezing met de titel "Meer koopman dan dominee". Michel van der Plas, biograaf van Alberdingk Thijm, onthult de gerestaureerde herdenkingssteen op de gevel van het woonhuis van Alberdingk Thijm aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal.
De dag wordt plenair afgesloten door acteur Ton Lutz, die voordraagt uit de Spaanse Brabander van Bredero.

Tussen de plenaire start en finish zijn er, vanaf 13.45 tot 16.40 uur, stadswandelingen uitgezet. De deelnemers kunnen kiezen uit drie routes: de Alberdingk Thijmroute, de Joodse route en de Schaduwroute.

De katholieke emancipator, zakenman en literator Alberdingk Thijm (1820-1889) was Amsterdammer in hart en nieren. De Alberdingk Thijmroute voert de bezoekers langs diverse locaties die in zijn leven belangrijk waren. Op drie verschillende locaties langs de route worden lezingen verzorgd. De lezingen gaan over het Amsterdam van de negentiende eeuw, over de architectuur van de Dominicuskerk en over Alberdingk Thijm.

De Joodse route begint met een lezing door Judith Belinfante over de positie van de joden in Amsterdam en hun grote belang voor de stad. Vervolgens bezoeken de deelnemers het Joods Historisch Museum en volgen zij een rondleiding met gidsen door de joodse buurt.

De Schaduwroute start met een lezing door schrijver en scenarist Kees van Beijnum, die een literaire schets geeft van de buurt rondom de Wallen, de Oude Kerk en de Zeedijk. Hij groeide hier op en verwerkte deze locaties uit zijn jeugd in zijn werk, o.a. de Oesters van Nam Kee en Dichter aan de Zeedijk. Aansluitend begeleiden gidsen de deelnemers tijdens een rondwandeling door deze "schaduw-buurt".

Dit stedenprogramma over Amsterdam is onderdeel van het Vlaams-Nederlandse project Stadsgezichten. Wandelen door cultuur en religie van de Lage Landen. Het Thijmgenootschap viert hiermee zijn eeuwfeest. De vijf stedendagen in België (Leuven, Antwerpen, Ieper, Gent) en Frankrijk (Rijsel) worden in samenwerking met het Davidsfonds en het C.U.E.F. georganiseerd. In Nederland verzorgt het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen de organisatie en ontwikkeling van de stedendagen in Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Deventer en 's-Hertogenbosch.

Het Thijmgenootschap, vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing zet zich als vereniging van christelijke intellectuelen in voor het bevorderen van wetenschappelijke reflectie op ontwikkelingen in cultuur en samenleving.

Toegang tot het stedenprogramma kost € 15,- per persoon.

infowww.stadsgezichten.org
of
Soeterbeeck Programma KU Nijmegen
(024) 361 55 55
info@soeterbeeck.kun.nl
locatieWesterkerk
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl