Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 16 april 2011    Evangelie van 2011-04-16
(Verjaardag paus Benedictus XVI)
begintijd20:00 uur
 titelAvondconcert Willibrordkerk
beschrijving
Datum: Zaterdag 16 april 2011
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Wat: Avondconcert
Tijd: 20.00 uur
Entree: Vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

TIJD VOL PASSIE
Lamentationes Ieremiae van Tallis, White, Cardoso en Victoria

Koor: Capella Augustini

Orgel: Geerten Liefting
Dirigent: Rutger Mauritz

In de Passietijd gaat bijna iedereen naar de Johannes of Matthäus Passion van Bach  terwijl er veel meer repertoire voor de goede week is wat diep ontroerend mooi is en de moeite waard om te beluisteren. Zoals onder andere de de klaagzangen voor een verwoeste stad van de profeet Jeremia. Geschreven naar aanleiding van de verwoesting van de stad Jeruzalem en de val van Juda in 586 vóór Christus.

Capella Augustini zingt Lamentaties van één van de zogeheten Tudor componisten nl. Robert White en van Thomas Tallis, een componist die tijdens zijn leven werkte in de Chapel Royal. Deze britse componisten staan bekend om hun veel gebruikte ‘false relations’ als compositietechniek. Bij False relations worden in een maat en soms zelf tegelijkertijd de majeur en mineur terts net na elkaar of tegelijk gebruikt. De muziek krijgt daardoor een schril karakter en lijkt sterk te moduleren. Als aanvulling op deze werken worden er motetten van de hand van Tomas Luis de Victoria (geschreven voor Palmzondag) gezongen afgewisseld met enkele Gregoriaanse responsoriale gezangen en klaagzangen.

Capella Augustini (*Utrecht) is opgericht als vocaal ensemble met een liturgische functie en was aanvankelijk verbonden aan de St. Augustinuskerk te Utrecht. Sinds 2008 is Capella Augustini als zelfstandig koor op projectbasis verdergegaan. Het koor heeft in het verleden medewerking verleend aan radio-opnamen voor de NCRV. Verder verzorgt Capella Augustini in wisselende samenstellingen regelmatig concerten in binnen- en buitenland.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl