Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 2 t/m zondag 3 april 2011    Evangelie van 2011-04-02
begintijd18:00 uur
eindtijd14:00 uur
 titelDankweekend Sint-Jan 's-Hertogenbosch
beschrijving

In het eerste weekeinde van april , op zaterdag 2 april en zondag 3 april, 2011 vieren we de officiële beëindiging van de restauratie van het Nationaal Monument Sint-Jan. Na een restauratie die ruim twaalf jaar heeft geduurd, wordt de Sint-Jan weer terug gegeven aan de gemeenschap. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is aanwezig bij viering van de beëindiging van de restauratie.  Hoogtepunt is de plechtige eucharistie op zondagochtend met daarna een spectaculair programma op de Parade

Zaterdag 2 april

Professor mr. Pieter van Vollenhoven is op zaterdag 2 april te gast bij het kerkbestuur Johannes Evangelist en de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, naar aanleiding van de viering van de beëindiging van de restauratie van de Sint-Janskathedraal. De restauratie startte in september 1999 met de eerste steenlegging door wijlen Z.K.H. Prins Claus, erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Sinds zijn verscheiden bekleedt professor mr. Pieter van Vollenhoven deze functie.

Naast het in ontvangst nemen van een cassette over de bouw en restauratie van de Sint-Janskathedraal, zal professor mr. Pieter van Vollenhoven een nieuw, modern (luchtboog)beeld op de kathedraal– zijnde een engel – onthullen.  Dit om ongeveer 18 uur aan de Parade-zijde, vlakbij de Choorstraat.  Bij de onthulling van het eigentijdse engelenbeeld is iedereen welkom, net als bij de Vespersdienst in de kathedraal die aansluitend om 18.30 uur begint.  Plebaan Geertjan van Rossem gaat voor in deze vesperdienst.

Zondag 3 april

Op zondag 3 april is het hoogtepunt van de feestelijke afsluiting van de restauratie. Om 9.30 uur begint de Pontificale Hoogmis, opgeluisterd met de Krönungsmesse  van Mozart. Deze wordt uitgevoerd door de Capella Brabant en het orkest Il Concerto Barocco o.l.v. Mark Versteeg. Monseigeneur A. Hurkmans, de bisschop van den Bosch, gaat voor in deze dienst.   Deze dienst wordt rechtstreeks uitgezonden door KRO/RKK. (vanaf 9.45 uur op Nederland 1).

Na de eucharistieviering is er aansluitend op de Parade een ontvangst met koffie en Bossche Koek,  aangeboden door de horeca-ondernemers aan de parade. De bijeenkomst die ongeveer om 11.15 uur is gepland, is met medewerking van een drietal gildes en twee muziekgezelschappen. Het betreft het Bossche gilde De Oude Schuts en de Vughtse gildes van Sint Barara en Sint Sebastiaan en het gilde Sint Catharina . Ook worden optredens verzorgd door drumfanfare Amantius uit Empel en de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch. 

Toekomst

Het evenement op 2 en 3 april is bedoeld als dank aan al de mensen die de Sint-Jan een warm hart toedragen en die op een of andere manier hebben bijgedragen aan de restauratie. De restauratie heeft ruim twaalf jaar geduurd en kostte ruim 48 miljoen euro. Van dat bedrag is een vijfde deel, twintig procent, opgebracht door de stichting Nationaal Monument. De stichting kreeg het geld bij elkaar dankzij bijdragen van fondsen, instellingen en duizenden particulieren.  De stichting gaat ook inde nabije toekomst door met het werven van fondsen. Die zijn hard nodig voor de instandhouding van de kathedraal.

info

www.sint-jan.nl

locatieSint-Janskathedraal, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl