Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 6 juni 2004    Evangelie van 2004-06-06
 titelHeilige Bloedprocessie in Voormezele
beschrijvingOp de eerste zondag na Pinksteren tonen zo'n 650 deelnemers uit Voormezele in de jaarlijkse Heilige Bloedprocessie de geschiedenis van hun dorp en brengen een godsdienstige evocatie vol zang, spel en beweging. De Bloedprocessie trekt op 6 juni vanaf 15 uur door de straten van Voormezele.


Voormezele ligt ten zuiden van Ieper in een groene oase van heuvels, bossen en landerijen. Zoals in vele dorpen hebben de inwoners een bijnaam. De Voormezelenaars zijn "papeters" of "paptelen". Die naam hebben ze waarschijnlijk te danken aan de ligging van de dorpskom in de laagte tussen de grote rijkswegen. Voormezele is ook bezaaid met 3.160 grafstenen, diepe littekens van de Eerste Wereldoorlog. Voordien telde het dorp vier mooie en rijke kastelen. Enkel "Elzenwalle" werd wederopgebouwd.

Abdij

De Ieperse deelgemeente is op de eerste plaats een oude abdijparochie. Het was Isaac (1123-1169), de tweede proost van de proosdij (de latere abdij), die op één van zijn reizen naar Rome de kostbare relikwie van het "Heilig Bloed van onze Heer Jezus Christus" meebracht. Die kreeg hij van paus Eugenius III ter erkenning van zijn religieuze gemeenschap. De relikwie heeft de omvang van een kleine noot en is gewikkeld in een perkamenten band met de Latijnse vermelding "van stof (zand) doortrokken met bloed van Christus". 851 jaar geleden verhuisde het kostbare kleinood van Ieper naar de abdij van Voormezele die in 1068 door Isaac werd gesticht. Met de Franse Revolutie in 1794 ging het gebouw tegen de vlakte en herrees nooit meer uit zijn puin. Het H. Bloed wordt nu vereerd in de parochiekerk.

Topprestatie

Tot aan de Geuzentijd was de relikwie een huiselijke schat van de Voormezeelse kloostergemeenschap. Maar vanaf 1580 vermelden oude archiefstukken dat ook bedevaarders, zelfs uit Frans-Vlaanderen, de Bloedprocessie kwamen bijwonen. In het jubeljaar 2002 onderging de processie een grondige herschikking en vernieuwing. Die trend wordt dit jaar voortgezet.

Jaarlijks betekent de H. Bloedprocessie voor Voormezele, een dorpje van een 1.000-tal inwoners, een sfeer- en stijlvolle topprestatie. Zowat 650 deelnemers tonen de geschiedenis van hun dorp en brengen een godsdienstige evocatie vol zang, spel en beweging. De Bloedprocessie trekt op 6 juni vanaf 15u door de straten van Voormezele.

Voor meer informatie: Wilfried Desodt, Dorp 28, 8902 Voormezele-Ieper, 057/201 388, hbloedprocessievoormezele@hotmail.com

infoWilfried Desodt, Dorp 28, 8902 Voormezele-Ieper, 057/201 388
hbloedprocessievoormezele@hotmail.com
locatieDoor het dorp
plaatsVoormezele (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl