Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 4 juli 2004    Evangelie van 2004-07-04
 titelHeilig-Bloedprocessie in Meigem
beschrijvingOp zondag 4 juli 2004 om 16 uur gaat de Heilig-Bloedprocessie van Meigem voor de 60ste keer door de straten van het landelijke dorp Meigem.

Om de oorsprong te achterhalen van de verering van het Heilig Bloed in Meigem moet men in archieven op zoek naar oude historische documenten. Daaruit blijkt dat de kerk van Meigem in het bezit kwam van een relikwie van de bebloede geselkolom in het jaar 1724. Enige tijd later werd Meigem een bedevaartsoord voor mensen die genezing wilden bekomen voor allerlei bloedziekten. Ook ontstond er al gauw een ommegang. Maar de eigenlijke Bloedprocessie is van veel latere datum.

De verering van de relikwie kende periodes van bloei en verval. De devotie in haar huidige vorm gaat terug tot het jaar 1931. De toenmalige pastoor Pypers liet de oude kapelletjes van de ommegang vervangen door vijf houten kruisen die herinneren aan de vijf omstandigheden waarin Christus bloed vergoten heeft. Het initiatief kende zoveel succes dat reeds in 1933 de houten kruisen vervangen werden door vijf kunstzinnige staties in hardsteen van de hand van beeldhouwer Oscar Sinia uit Gent, één van de grootmeester van de christelijke kunst van België. Tijdens het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog vielen tijdens de beschieting van Meigem vele burgerlijke slachtoffers. Deze gruwelijke gebeurtenissen grepen de bevolking zo sterk aan dat pastoor van Zandycke na de oorlog de verering van de relikwie nieuw leven inblies door de organisatie van een processie.

In 1945 trok de eerste Heilig-Bloedprocessie door Meigem. Na al die jaren heeft de processie nog niets ingeboet aan ingetogenheid.

Het centrale thema van de boetetocht is het lijden van Christus. Ruim 550 vertolkers geven gestalte aan dit ontroerende gebeuren. Naast de helft van de huidige inwoners stappen ieder jaar ook veel gewezen dorpelingen mee in de processie. Achttien groepen, waaronder een gastgroep van het West-Vlaamse Voormezele nabij Ieper, waar elk jaar ook een Heilig-Bloedprocessie doorgaat, trekken langs de landelijke wegen van het dorp. Ruiters, praalwagens voortgetrokken door stevige boerenpaarden; sprekende groepen en zangkoren beelden taferelen uit van het Oude en Nieuwe Testament.

Geïnteresseerden kunnen de processie zien in de dorpskern van Meigem, maar ook langs het volgende parcours : St-Niklaaskerk, Pastoriestraat, Diepestraat, Wildonkenstraat, Berg, St-Niklaaskerk.

infoVVV-Leiestreek
Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze
luc.vannevel@tiscali.be
locatieDoor het dorp
plaatsMeigem (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl