Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Reis
reis
Diaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum
(Sint-Janscentrum)

Diaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum

Website E-mail

Papenhulst 4
5211 LC ‘s-Hertogenbosch

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 27 februari 2011    Evangelie van 2011-02-27
 titelOp zoek naar Maria Margaretha der Engelen
beschrijving

Zondag 27 februari gaan de seminaristen op zoek naar Maria Margaretha der Engelen. Maria Margaretha van Valckenisse werd op 26 mei 1605 te Antwerpen geboren als dochter van ouders met aanzien. Haar vader, Philips van Valckenisse, was secretaris van de stad Antwerpen. Maria Margaretha stierf op 5 februari 1658 in het door haar gestichte karmelietessenklooster te Oirschot.

Maria Margaretha van Valckenisse
Maria Margaretha van Valckenisse trad in 1624 toe tot het Antwerpse klooster van de ongeschoeide karmelietessen. Als kloosternaam nam zij de naam Maria Margaretha der Engelen aan. Al spoedig verwierf zij dankzij haar extreme versterving een reputatie van heiligheid. In 1644 verliet Maria Margaretha de Karmel in Antwerpen om met enkele medezusters een nieuw klooster te stichten in Oirschot. Pas in dat jaar was er tussen alle betrokkenen, onder wie de provinciaal en de generaal van de Karmelietenorde en de bisschop van Den Bosch, overeenstemming bereikt, waarna Maria Margaretha en twee andere karmelietessen zich met door Frederik Hendrik verschafte paspoorten vanuit Antwerpen naar Oirschot begaven. De Karmel werd gevestigd in het woonhuis van Silvester Lintermans, 'Blijendaal' genaamd.

Sint-Jan te 's-Hertogenbosch
Op 10 juli 1663 werd het lichaam van Maria geconfisqueerd met behulp van een overmacht van 160 soldaten en naar Den Bosch gevoerd. In de nacht van 4 op 5 augustus tenslotte werd het lichaam van de ‘Heilige Non’ begraven in de op dat moment in protestantse handen zijnde Bossche Sint-Janskathedraal. De Oirschotse Karmel was inmiddels opgeheven; de nonnen waren naar Mol in de Spaanse Nederlanden gevlucht.

Gemeenschap van ongeschoeide karmelietessen
In 1931 vestigde zich opnieuw een gemeenschap van ongeschoeide karmelietessen in het voormalige kloostergebouw. Zij stelde vergeefse pogingen in het werk om Maria Margaretha van Valckenisse zalig te laten verklaren. Sinds het jaar van de herstichting is er alles aan gedaan om de relieken van de Heilige Non zoveel mogelijk terug te halen naar het huis waar zij is gestorven. In 1991 zijn de voorwerpen die herinneren aan de Heilige Non, zowel gebruiksvoorwerpen als delen van haar 'onvergankelijke' lichaam, tentoongesteld op de zolder van de kapel waarin het lichaam van de ‘Heilige Non’ tussen 1658 en 1663 had opgebaard gelegen.

Het programma van deze zondag begint bij haar graf in de Sint Jan en zet zich voort in Oirschot.

info

www.sint-janscentrum.nl

organisatieDiaken- en priesteropleiding Sint-Janscentrum
locatieSint-Janskathedraal, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl