Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdinsdag 1 februari 2011    Evangelie van 2011-02-01
begintijd13:30 uur
 titelSymposium en afscheidscollege prof. H. Rikhof
beschrijving

“Recedant vetera, nova sint om nia”

"Wijke het oude, nieuw zij nu alles: harten en stemmen en wat wij doen"

Dit is het motto voor het afscheid van prof. Dr. H.W.M. Rikhof van de Faculteit Katholieke Theologie te Tilburg. Rikhof blijft als priester verbonden aan de Nijmeegse Verrijzenisparochie.

Herwi Rikhof, priester gewijd op 3 september 1983, zal per 1 februari 2011 zijn ambt als Hoogleraar Systematische Theologie, Dogmageschiedenis en Geschiedenis van de Theologie neerleggen. Hij doet dat met een afscheidscollege, getiteld: ‘… die nedergedaald is ter helle…’ Een zoektocht in kunst en theologie.

Symposium
Voordat hij echter het woord zal nemen, bieden zijn collega’s hem bij wijze van voorwoord een klein symposium aan. Deze theologen vertegenwoordigen drie terreinen waarop Rikhof werkzaam was en is: systematische theologie in samenwerking met protestantse collegae, het denken van Thomas van Aquino, en de katholieke systematische theologie. Zij zullen hun licht laten schijnen over een thema dat centraal staat in het theologisch werk van Rikhof, namelijk de theologie van de Heilige Geest.

Programma Symposium

13.30 uur Ontvangst met koffie en thee, bij Dante Building, zaal DZ1
14.00 uur Woord van welkom door dagvoorzitter dr. H.J.M.J. Goris (Thomas Instituut te Utrecht, FKT/UvT)
14.05 uur Prof. dr. Jan Muis (PThU): De Geest en de Zoon. Mogelijkheden van een pneumatologische christologie
14.30 uur Em. prof. dr. Karl-Wilhelm Merks (UvT, Bonn):De Heilige Geest en de morele autonomie. Enkele beschouwingen bij de lex nova in Thomas’ Summa Theologiae
14.55 uur Prof. dr. Henk Schoot (Thomas Instituut te Utrecht, FKT/UvT): De genade van Christus. Over de verborgen aanwezigheid van de Heilige Geest in Thomas’ verhandelingen over de menswording.
15.20 uur Afsluiting symposium door de dagvoorzitter
15.30 uur Einde symposium

Afscheidscollege Prof. dr. Herwi Rikhof
Om 16.15 uur zal in de Aula van het Cobbenhage Building op de Universiteitscampus het afscheidscollege plaatsvinden. De twee locaties liggen op een korte loopafstand van elkaar.

Aanmelding aan het symposium via email of telefoon.
Opgave voor het afscheidscollege is niet nodig.

info

bureaufkt@uvt.nl
(013) 466 38 00

locatieUniversiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Dante gebouw, zaal DZ1
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl