Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 18 juni 2004    Evangelie van 2004-06-18
 titelCappella Pratensis brengt Salvé Regina
beschrijvingCappella Pratensis brengt haar nieuwe programma 'Salvé Regina'. De premiere heeft plaatsgevonden op 14 mei in de Pieterskerk in Utrecht.

De vocale rode draad door dit programma is de bejubeling van de Maagd Maria in al haar gedaanten. In afwisseling met schitterende meerstemmige zettingen van Mariagezangen van onder anderen Josquin, Ockeghem en Basiron worden door David van Ooijen - luit - intavolaties van het oeuvre van Josquin gespeeld.

Het antifoon Salve Regina stamt uit de 11de eeuw en is hoogstwaarschijnlijk van Spaanse origine. In de liturgische kalender die in 1558 door Paus Pius V werd opgesteld, fungeert het als slotantifoon in de periode tussen Trinitatis en Advent. Door zijn bijzondere functie, de prachtige melodie en de sterk emotioneel geladen tekst groeide het Salve Regina uit tot een van de meest geliefde antifonen. Vrijwel geen componist van polyfonie in de 15de en 16de eeuw is aan het Salve Regina voorbijgegaan. Een aantal van hen (o.a. Obrecht, Josquin) hebben er zelfs meerdere composities aan gewijd.

Dit nieuwe programma staat onder leiding van André Cats (1960). Hij volgt Bart Demuyt op die het afgelopen jaar Cappella Pratensis door een intensief proces van herbronning stuurde, in opvolging van Rebecca Stewart die van 1987 tot 2002 Cappella Pratensis leidde. André Cats is een expert op het gebied van de vocale polyfonie van de Nederlanders en haar culturele en historische context.

Dit programma wordt uitgevoerd op:
Donderdag 13 mei Dominicanenkerk, Brussel (try-out)
Vrijdag 14 mei Pieterskerk, Utrecht
Vrijdag 18 juni Heikese Kerk, Tilburg
Zondag 20 juni St. Agathakerk, Eys-Wittem

infoCappella Pratensis
Meeske van Halteren (zakelijk leider)
(013) 582 14 21
info@cappellapratensis.nl
locatieHeikese kerk
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl