Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 19 februari 2011    Evangelie van 2011-02-19
begintijd10:00 uur
 titelOnthulling en wijding beeld Heilige Jacobus
beschrijving

Op zaterdag 19 februari om 10.00 uur wordt in de kerk van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede (‘Vredeskerk’) in de Amsterdamse Pijp een nieuw beeld van de Heilige Jacobus onthuld en ingewijd. Jacobus was één van de twaalf apostelen, en is de beschermheilige van pelgrims. Ook vanuit Amsterdam vertrekken jaarlijks tientallen pelgrims naar zijn graf in Santiago de Compostela. Met dit beeld in de Vredeskerk wordt in Amsterdam een oude traditie in ere hersteld. Pelgrims die dit jaar op weg gaan kunnen bovendien op deze ochtend de speciale pelgrimszegen krijgen.

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in het Noordwesten van Spanje trekt ieder jaar meer belangstellenden. Kwamen er in 1985 nog zo’n 2500 pelgrims in Santiago aan, in 2009 is dat aantal gestegen naar 145.900. Ook fiets- en voettochten naar Assisi, Rome en zelfs Jeruzalem kunnen rekenen op een grotere belangstelling. De pelgrims komen overal vandaan, uit de hele wereld, ook uit Nederland, en dus ook uit Amsterdam.

Voor vrijwel alle pelgrims is hun pelgrimstocht een indrukwekkende ervaring. En voor velen ook een sterk spirituele en religieuze ervaring.

Eenmaal thuis gekomen is het niet altijd even makkelijk om de draad van het gewone leven weer op te pakken en om de ervaringen van de pelgrimstocht een plaats te geven. Reden waarom enkele parochianen – zelf pelgrim – het initiatief genomen hebben om in de Vredeskerk een beeld te plaatsen van de Heilige Jacobus.

Nieuw beeld op ‘eeuwenoud’ zand
Beeldend kunstenaar Herman van Elteren (1928) is gevraagd om het beeld van Jacobus vorm te geven. Het is de bedoeling dat deze plek – letterlijk – draagvlak krijgt met zand dat pelgrims van hun tocht mee terug nemen. Zand van de route waarin miljoenen voetafdrukken zijn achtergelaten en dat pelgrims uit alle landen met elkaar in verbinding brengt.

Bij de wijding op 19 februari zullen de eerste meegebrachte zakjes zand rond de voeten van Jacobus worden uitgestrooid in de grote Jakobsschelp, symbool van de pelgrimstocht naar Santiago.

Bovendien krijgen pelgrims die dit jaar op weg gaan van pastor Pierre Valkering de speciale pelgrimszegen.

Onthulling en wijding beeld Heilige Jacobus:
Zaterdag 19 februari 2011, aanvang 10.00 uur
RK Parochie Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede
Vredeskerkplein 1 (v.h. Pijnackerstraat 11)

info

Anke Jansen:
(06) 29 22 84 94
jacobusindevredes@kpnmail.nl

Pastor Pierre Valkering:
p.valkering@planet.nl

www.amsterdam.vredeskerk.nl

locatieRK Parochie OLV Koningin van de Vrede, Vredeskerkplein 1 (voorheen Pijnackerstraat 11)
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl