Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 30 maart 2011    Evangelie van 2011-03-30
begintijd15:00 uur
eindtijd18:00 uur
 titelThomas More Lezing 2011 Hirsch Ballin
beschrijving

Recht en rechtvaardigheid van nabij

Spreker: Mr. Ernst Hirsch Ballin

Donderdag 30 maart 2011, 15.00-17.00 uur
Theater aan de Parade ’s-Hertogenbosch

Met medewerking van studenten Oude Muziek en het Kamerkoor van het Fontys Conservatorium

De vraag of iemand tegen zijn geweten in de regels moet volgen werd voor Thomas More een vraag van leven of dood. Ook al leidt dit hier en nu niet tot gewetensvragen, de rechtvaardigheid van het recht staat niet vanzelf vast. In de 19de en de 20ste eeuw zijn fundamentele rechten zoals vastgelegd in de Grondwet en in verdragen, een belangrijke plaats gaan innemen bij de beoordeling van wettelijke regels. Na langdurige afwijzing hebben de rechten van de mens sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ook een plaats gekregen in het katholieke denken over recht en staat. Daarmee ontstond de mogelijkheid van een interreligieus engagement voor de rechten van de mens. De concrete spanningsvelden in de samenleving zijn intussen zo verschillend dat men in veel meer situaties en met veel meer inlevingsvermogen moet kijken naar de verhouding tussen recht en rechtvaardigheid. Recht moet bijdragen aan respectvolle verhoudingen in de 21ste-eeuwse samenleving, die immers een grote verscheidenheid van elkaar rakende gedragspatronen meebrengt: dichterbij de mensen, zonder dat indelingen in categorieën de overhand krijgen.

Mr. Ernst Hirsch Ballin (Amsterdam, 1950) studeerde in 1974 af in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1979 cum laude promoveerde op het onderwerp “Publiekrecht en beleid”. Hij was laatstelijk minister van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij maakte deel uit van het derde kabinet-Lubbers en van het derde en het vierde kabinet-Balkenende. Eerder was hij onder meer hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, lid van de Tweede en de Eerste Kamer, en voorzitter van de rechtsprekende afdeling van de Raad van State.

Programma

14.45 uur ontvangst
15.00 uur Inleiding door de voorzitter van de Stichting Thomas More, Theo Bemelmans
15.15 uur Optreden studenten Oude Muziek en het Kamerkoor van het Fontys Conservatorium o.l.v. Ildiko Hajnal en Louis Buskens.
Uitgevoerd zullen worden o.a. twee werken van Thomas Tallis (1505-1585); een 40 stemmige compositie “Spem in alium” en “Lamentatie”.
16.00 uur Lezing “Recht en rechtvaardigheid van nabij” door Mr. Ernst Hirsch Ballin
16.45 uur slotwoord door Theo Bemelmans
17.00 uur receptie in Foyer
18.00 uur einde

Deelname is gratis, i.v.m. de beperkte ruimte vragen wij u dringend zich wel aan te melden.

Het theater bevind zich op ongeveer 15 minuten lopen van het centraal station. Met de bus neemt u lijn 61 uitstappen halte parade.

info

Secretariaat Stichting Thomas More
(073) 657 90 17
info@thomasmore.nl
www.thomasmore.nl

locatieTheater aan de Parade, Parade 23
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl