Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 12 juni 2004    Evangelie van 2004-06-12
 titelSymposium televisiemissen
beschrijvingHet RKK/KRO-Mediapastoraat houdt op zaterdag 12 juni in Soesterberg een symposium over de eucharistievieringen zoals die op Nederland 1 iedere zondag worden uitgezonden. Tijdens het symposium wordt een kijkerprofiel gepresenteerd. Aan de hand daarvan zullen deelnemers nadenken over de vraag of de inhoud en de vorm van de viering aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.

Liturgiegroepen
Mediapastor P. Denneman: "Wij waren benieuwd wie eigenlijk onze meevierders zijn. Hoe oud zijn ze, tot welke sociale groep behoren ze? Daar hebben we dus onderzoek naar gedaan. De resultaten maken we 12 juni bekend. Ik kan er nu al over zeggen dat gebleken is dat ongeveer de helft van onze meevierders ook eens per maand de eigen parochiekerk bezoekt. Dit heeft tot gevolg dat wat voor tv-vieringen geldt, ook van belang is voor de vieringen in de parochiekerken."

Concurrentie
Ook heeft het Mediapastoraat laten onderzoeken of televisie en kerk elkaars concurrenten zijn? "Zuigt de televisieviering de gelovige uit de kerk? Kijken vooral katholieken naar de eucharistieviering op Nederland 1 en protestanten naar de IKON-vieringen? Op al deze vragen geeft het symposium een antwoord", aldus Denneman.

Deelnemers
Aan het symposium kunnen pastores en vrijwilligers van liturgiegroepen deelnemen. De bijeenkomst vindt plaats in het Cenakel in Soesterberg. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 150. Het is volgens Denneman de bedoeling dat de deelnemers met elkaar nadenken over de creatieve invulling van elementen in de liturgie die niet strikt zijn voorgeschreven. "Dan gaat het over bijvoorbeeld de liederenkeuze. Welke liederen brengen het geloof van onze kerkgangers onder woorden? Is aan te geven welke muziek hen raakt? Welk koor past het best bij welke viering? Wat zijn de woorden en beelden die een gebed kunnen vormen? Hoe stel ik een overweging op? Waar moet ik op letten bij de aankleding van het liturgisch centrum?"

Opzet van het symposium
Het symposium bevat ook vijf workshops. Aan de hand daarvan wordt nagedacht over de vorm en inhoud van de vieringen van het Mediapastoraat, maar ook over die van de parochievieringen. De workshops staan onder leiding van vijf specialisten: Herman Rouw (muziek), Andries Govaart (enscenering), Marieke van Baest (gebed), Marianne Boselie (preek) en Ko Schuurmans (liturgie). De laatste spreekt onder meer over de recente Vaticaanse instructie Redemptionis Sacramentum.

Let op! Inschrijven kan uiterlijk tot 15 mei 2004.

infoMediapastoraat
(0346) 332555
rkkmediapastoraat@kro.nl
locatie
plaatsSoesterberg (Utrecht)
postcode37
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl