Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneervrijdag 28 mei t/m zondag 6 juni 2004    Evangelie van 2004-05-28
 titelFeestweek gerestaureerde Sint Jan
beschrijvingMet tal van concerten en vieringen wordt de gerestaureerde Sint Jan of Nieuwstadskerk in Zutphen met Pinksteren weer in gebruik genomen. Vooral het eveneens geheel gerestaureerde historische Timpe-orgel speelt daarbij een belangrijke rol.

Feestelijke ingebruikname gerestaureerde Sint Jan rond Pinksteren
Pinksteren 2004 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van Zutphen. Na 27 jaar is de historische Sint Jan of Nieuwstadskerk dan weer in alle glorie hersteld. Het uit 1272 daterende godshuis heeft vanaf 1977 bijna permanent in de steigers gestaan. Ook het monumentale Timpe-orgel, dat in 1997 uit de kerk moest worden verwijderd, is inmiddels gerestaureerd en zal op vrijdag 28 mei, samen met de kerk, worden opgeleverd. Dat het zover is gekomen, is te danken aan de inzet van veel vrijwilligers en gulle bijdragen van subsidieverstrekkers en donateurs. Met Pinksteren kan iedereen met eigen ogen zien en horen hoe de Sint Jan er uit ziet en hoe het Timpe-orgel klinkt. Op verschillende dagen zullen vieringen en concerten worden gehouden, waarbij het orgel en het kerkkoor de Cappella Sint Jan, een cruciale rol zullen vervullen.

Vrijdag 28 mei
Op vrijdag 28 mei worden kerk en orgel officieel opgeleverd. Vanaf 15.00 uur is een groot aantal genodigden getuige van dit heuglijke feit. Iedereen die op welke wijze dan ook betrokken is geweest bij de restauratie zal dan, met vertegenwoordigers van bisdom, rijk, provincie en gemeente te gast zijn bij het parochiebestuur. Daarbij zal een groot aantal sprekers het woord voeren. Orgelbouwer Han Reil en adviseur Rudi van Straaten zullen een toelichting op de restauratie van het orgel geven en het voor het eerst weer laten klinken. Ook de Cappella Sint Jan zal enkele malen een vocale bijdrage leveren.
Om 20.00 uur geeft de cantor-organist van de Sint Jan, Jean van Cleef, het eerste concert op zijn Timpe-orgel. Dit concert is gratis voor iedereen toegankelijk.

Zaterdag 29 mei
Op zaterdag 29 mei worden kerk en orgel, in de pontificale Eucharistieviering van 10.00 uur door aartsbisschop kardinaal Simonis ingewijd. Tijdens deze viering zal o.a. de Kleine orgelmis van Haydn worden uitgevoerd door de Cappella Sint Jan, onder leiding van Jean van Cleef. Het orgel zal worden bespeeld door Theo Meurs en medewerking zal worden verleend door de sopraan Esther Ebbinge en strijkers van het Arcato-ensemble.
Om 14.00 uur zal de bekende organist Bert Matter, die jarenlang het Baderorgel van de Sint Walburgiskerk in Zutphen, bespeelde en bekend is om zijn weergaloze improvisaties, een Bachconcert geven. Kaarten voor dit concert ad. 10 euro, zijn verkrijgbaar bij de VVV Zutphen, via internet ( timpeorgelzutphen@ilse.nl ) en aan de kerk.

Zondag 30 mei
(1e Pinksterdag)
Om 10.00 uuur is een feestelijke Eucharistieviering waarin de parochiekoren de zang op zich nemen. Na afloop iser gelegenheid vor een hapje en een drankje in het Baudartius College.
Om 18.00 uur vindt een concert plaats, waarbij, onder leiding van Jean van Cleef, de vespers Dixit Dominus (ps. 109), Confitebor (ps. 110), Beatus vir (ps. 111), Laudate pueri (ps. 112) , Laudate omnes gentes (ps. 116) van Monteverdi en het Magnificat van Schütz zullen worden uitgevoerd. De solisten zijn Esther Ebbinge en Margriet Stok, sopraan, Gunther Vandeven, alt, Henk Gunneman en Jan van Elsacker, tenor en Johan Feijen, bas. De koren zijn PANiek uit Nijmegen en de Cappella Sint Jan uit Zutphen. De orgels zullen worden bespeeld door Theo Meurs en Dick Luijmes. Het orkest bestaat uit strijkers en trombonisten. De toegang bedraagt 15 euro en het programma is voor 1 euro verkrijgbaar. Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV, Zutphen, internet ( timpeorgelzutphen-@ilse.nl ) en aan de kerk.

Maandag 31 mei
(2e Pinksterdag)
Tweede Pinksterdag begint om 10.00 uur met teen oecumenische hongerenviering i.s.m. de Raad van Kerken. Voor de muziakle omlijsting zorgt het Cicadakoor.
Om 13.00 uur geeft de organist van de Sint Walburgiskerk, tevens stadsorganist, Klaas Stok een concert. Kaarten ad. 10 euro zijn aan de kerk verkrijgbaar.
Na het concert is er vanaf 14.00 uur ‘open huis’. Dan is het mogelijk om in de kerk rond te lopen, het orgel te bekijken en eventueel te bespelen. Organist Jean van Cleef zal daarbij aanwezig zijn en uitleg geven.
In de middag om 17.00 uur vinden in de Sint Jan ook nog de gregoriaanse vespers door het Getijdenkoor plaats.

Dinsdag 1 juni
Om 20.00 uur zal Keith Orrell, organist van Catholic Cathedral in Shrewsbury een concert op het orgel geven. Shrewsbury is de partnergemeente van Zutphen en de Cappella Sint Jan heeft, in het kader daarvan, de afgelopen jaren een band opgebouwd met het Cathedral Choir in die plaats. Kaarten ad. 10 euro zijn verkrijgbaar aan de kerk.

Vrijdag 4 juni
Concert op/met twee orgels door Theo Meurs en Wim Riefel
Op vrijdag 4 juni is er om 20.00 uur een concert op/met twee orgels door de Warnsveldse organisten Theo Meurs en Wim Riefel. Kaarten ad. 10 euro zijn verkrijgbaar aan de kerk.

Zondag 6 juni
Op zondag 6 juni worden de festiviteiten rond de ingebruikname van kerk en orgel besloten met een Bachconcert. Uitgevoerd worden de cantates met obligaat orgel Geist und Seele wird verwirret (BWV 35), Concert in d mol voor orgel strijkers en basso continuo (BWV 1053), Wir müssen durch viel Trübsal (BWV 146) en Wir danken dir (BWV 29). Solisten zijn Margriet Stok, sopraan, Patrick van Goethem, alt, Henk Gunneman, tenor en Johan Feijen, bas. Verder werken mee Vocaal Ensemble PANiek en de Cappella Sint Jan, Bert Matter en Jean van Cleef, orgel en het Concerto d’Amsterdam. De algehele leiding heeft Klaas Stok. Toegangskaarten ad. 15 euro zijn verkrijgbaar bij VVV, Zutphen, via internet ( timpeorgel-zutphen@ilse.nl ) en aan de kerk. Programma’s zijn te koop voor 1 euro.

infoStichting Vrienden van het Timpe-orgel Sint Jan Zutphen (0575-522627);
Stichting restauratiefonds Sint Jan (0575)-517773, Ton van Ingen Schenau (secr. St.Vrienden v/h Timpe-orgel)
locatieSint Jan of Nieuwstadskerk
plaatsZutphen (Gelderland)
postcode72
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl