Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 10 t/m woensdag 14 juli 2004    Evangelie van 2004-07-10
 titel1050 jaar St. Plechelmusbasiliek
beschrijvingMiddeleeuwse gezangen voor 1050-jarige St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal.

De stad Oldenzaal staat dit jaar in het teken van het 1050-jarig jubileum van haar St. Plechelmusbasiliek. In het jaar 954 herbouwde bisschop Balderik van Utrecht in de Oldenzaalse nederzetting de oude St. Silvesterkerk uit de achtste eeuw. Er kwam een nieuwe, stenen kerk, gewijd aan een nieuwe patroon: de heilige Plechelmus die in de achtste eeuw gemissioneerd had in deze plaats en regio. Ook werd een kapittel - een gemeenschap van geestelijken - aan de nieuwe kerk verbonden die daardoor een der belangrijkste steunpunten van de Utrechtse bisschop was geworden. In de 12e en 13e eeuw werd deze kerk opnieuw vervangen, nu door een Romaanse basiliek. Dit gebouw is in de loop der eeuwen verbouwd en uitgebreid, maar van de oorspronkelijke, imposante Romaanse bouw bestaat nog 80 % en dat is opmerkelijk. De St. Plechelmusbasiliek is één der belangrijkste Romaanse kerken van ons land en kreeg dan ook reeds aan het einde van de 19e eeuw een grote rijkssubsidie door de Tweede Kamer toegekend voor restauratie o.l.v. de architect Cuypers.

Guus Goorhuis, vaste organist en dirigent gregoriaans van de St. Plechelmusbasiliek, is er samen met de Utrechtse musicologe dr. Ike de Loos in geslaagd de middeleeuwse gregoriaanse gezangen voor het feest van St. Plechelmus - het officie - weer te reconstrueren. Hoewel alle middeleeuwse gezangboeken van het Oldenzaalse kapittel in de loop der eeuwen verdwenen zijn, konden de meeste middeleeuwse gezangen van het Plechelmusofficie met behulp van de tekst van het 17e-eeuwse brevier Officia Sanctorum opgespoord, gereconstrueerd en in de computer gezet worden. Daarbij werd gebruik gemaakt van 13e - 15e-eeuwse muziekhandschriften, afkomstig uit Den Haag, Wenen en Karlsruhe. Na eeuwen van stilte kunnen de gregoriaanse gezangen van het Plechelmusofficie nu opnieuw gezongen en beluisterd worden.

Op zondag 11 juli a.s., om 17.00 uur zal voor het eerst weer de middeleeuwse vespers van St. Plechelmus in de liturgie van de Oldenzaalse basiliek gezongen worden en wel door de mannen van het parochiële Plechelmus-Antoniuskoor. Voorafgaand aan deze vespers is een plechtige processie in en buiten de basiliek, tijdens welke het 15e-eeuwse verguld zilveren reliekbeeld van de patroonheilige zal worden rondgedragen.

Aan deze vespers gaan twee feestelijke eucharistievieringen vooraf waarbij kardinaal Simonis hoofdcelebrant zal zijn. Op zaterdag 10 juli om 17.30 uur wordt daarbij muzikale medewerking verleend door de Koninklijke Harmonie St. Joseph, samen met het Plechelmus-Antoniuskoor. Op zondag 11 juli zal tijdens de hoogmis van 10.30 uur de Missa in F van Claudio Monteverdi worden gezongen door genoemd koor, o.l.v. Nardy Goorhuis-ter Elst. Daarnaast klinken de wisselende gregoriaanse gezangen van dit feest.

Het volledige middeleeuwse officie van de heilige Plechelmus - de gezangen van de vespers, metten en lauden - zal enkele dagen later, op de vooravond van het eigenlijke patroonsfeest, in concertvorm worden uitgevoerd. Op woensdag 14 juli, om 20.00 uur, zal de Schola Hartkeriana Amsterdam onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo in de Oldenzaalse basiliek het Plechelmusofficie uitvoeren. Na afloop van het concert is tevens de presentatie van de CD met de gezangen van dit officie - opgenomen door Hartkeriana - die dan ook verkrijgbaar zal zijn.

infowww.plechelmusbasiliek.nl
locatieSt. Plechelmusbasiliek
plaatsOldenzaal (Overijssel)
postcode75
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl