Vandaag is donderdag 15 augustus
Maria Tenhemelopneming
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 16 mei 2004    Evangelie van 2004-05-16
 titelArtiestenmis met Pieter Vis
beschrijvingZondag 16 mei a.s. Hoogmis 11.30 uur St-. Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Jubilerend kerkzanger Pieter Vis zingt in de Artiestenmis, de eerste uitvoering van ‘Lofzang aan Vlaanderen’ van de Antwerpse dichteres Mia Brans-Dujardin.

De internationaal vermaarde Nederlandse kerkzanger dr. Pieter Vis zal zijn medewerking verlenen aan de Artiestenmis in de St.-Carolus Borromeuskerk op zondag 16 mei om 11.30 uur. Deken-pastoor Marc Dierickx zal in deze bijzondere Hemelvaartzondag voorgaan in de Hoogmis. Er zullen liederen van zowel Noord- als Zuid-Nederlandse componisten worden uitgevoerd. De bas-bariton zal samen met de mezzosopraan Inez Wong Chung-Slot, uit Dordrecht, enkele soli en duetten zingen. Zij worden door de Dordtse organiste Wendeline Wilmink op het Johannes orgel begeleid.

Naast diverse traditionele kerkliederen zullen verschillende primeurs voor Vlaanderen plaatsvinden, waaronder liederen van de populaire West-Vlaamse volksdichter en letterkundige dr. René De Clercq (1877-1932), schoonvader van de genoemde Nederlandse zanger. Als eerste uitvoering staat de ‘Lofzang aan Vlaanderen’ die de zanger aan het eind van de eucharistie zal zingen. Hij schreef deze muziek speciaal bij een tekst van de Antwerpse dichteres Mia Brans-Dujardin. Zij had dit vers al in 1992, als een aanklacht tegen het onrecht wat Vlaanderen door de eeuwen heen heeft doorgemaakt opgeschreven.
De nederlandse bas-bariton Vis draagt deze compositie tevens op als een in memoriam aan zijn 15 jaar geleden overleden echtgenote, Elza De Clercq (1906-1989). Zij een vermaard zangeres en voordrachtskunstenares in Vlaanderen.

Van de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle (1830-1899) vertolkt de zanger één van diens Kleengedichtjes (Hemelvaart) uit deze ook genoemde zangbundel, dat precies een eeuw geleden door de Utrechtse zangpedagoge Catharina van Rennès (1858-1940) op muziek was gezet en aan pastoor Hugo Verriest, oud-leerling van Gezelle, was opgedragen. Door al deze exclusieve uitvoeringen wordt de kerkganger opnieuw in kennis gebracht met de rijke schat aan Vlaamse en Nederlandse kerkliederen.

Kerkmusicus Pieter Vis begon zijn loopbaan als een der bekende jongenssopranen solisten in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij soleerde o.a. bij de Wiener Sängerknaben in Oostenrijk. Tevens viert hij, naast zijn 40-jarig musicusschap, ook in Vlaanderen zijn 25-jarige zangersloopbaan. Hij vestigde vooral naam met unieke grammofoonplaatopnamen rond getoonzette gedichten van pr.-dichter Guido Gezelle in 1980, van Armand Preud’home in 1983, en Emiel Hullebroeck in 1986 en last but not leas een hulde-album gewijd aan gedichten en liederen getoonzet door zijn schoonvader, de letterkundige dr. René De Clercq (1987). Als klap op de vuurpijl verscheen van hem in 1994 het boek met cd ‘450 jaar Oranjeliederen in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden tijdens oorlog en vrede’. Naast het ontvangen van een Gouden-CD in 1997, dit voor 100.000 verkochte geluidsdragers met volksliederen uit vele landen, zingt Pieter Vis nog regelmatig in Vlaanderen. Hij soleerde o.a. in vele kerkconcerten, het Festival van Vlaanderen en op diverse uitvoeringen van oratoria en passionen.

info psaris@zonnet.nl
locatieSt-. Carolus Borromeuskerk
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl