Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerwoensdag 8 december 2010    Evangelie van 2010-12-08
(Maria Onbevlekte Ontvangenis)
begintijd18:30 uur
 titelStartdag Confrérie OLV van Lebbeke
beschrijving

De startdag van de Confrérie van Onze - Lieve - Vrouw van Lebbeke, gaat door op woensdag 8 december 2010 te 18u30, zoals van oudsher gebruikelijk aan het altaar van O.-L.-Vrouw in de kerk van Lebbeke.

Doel van deze heroprichting van de confrérie is tweevoudig:

  1. Vooreerst wordt hierdoor een stimulans gegeven aan de mariacultus te lebbeke, als oudste Mariaal bedevaartsoord van het bisdom Gent. Anderzijds is het ook de bedoeling om met deze Confrérie ook het culturele en historische aspect rond de Mariaverering te Lebbeke in de verf te zetten.
  2. Naar eeuwenoude traditie zal de confrérie de feestdagen rond OLV van lebbeke opluisteren, alsook de processies en de bedevaarten buiten de gemeente, wanneer het beeld van OLV hierop wordt uitgenodigd. Ook de overleden leden worden zoals van oudsher traditie, jaarlijks herdacht in een viering.

Het nieuwe bestuur dat op 8 december wordt aangesteld, zou samengesteld worden uit :

  • een Hoofdman, zoals van oudsher gebruikelijk de pastoor(-deken) van de parochie, Eduard Janssens,
  • een deken  : gedeputeerde voor de provincie Oost-Vlaanderen Jozef Dauwe, eminent historicus en Lebbeke-kenner, tussen 1972 en 2005, gedurende meer dan 30 jaar schatbewaarder van de O.-L.-Vrouwkerk te Lebbeke.
  • een secretaris : luc pieters, eveneens een gekend Lebbeeks heemkundige en verzamelaar, en ondertussen reeds 35 jaar drager van en verantwoordelijke voor het aloude beeld van O.-L.-Vrouw in de processie.
  • een schatbewaarder : penningmeester van de kerkraad.
  • een bestuurder : de heer Jan-klaas Gillis

Zoals gebruikelijk werd voor de verantwoordelijke leden, bij openbare plechtigheden, een speciaal ontworpen gildekledij voorzien, bestaande uit een zwarte toga met blauw fluwelen koorkap en afboordsel, verwijzend naar de blauwe mantel van O.- L.- Vrouw van Lebbeke..
Het ontwerp hiervan en de realisatie ervan is in handen van Maria Vinck.

Tijdens de plechtige heropstart, met Maria-viering aan het OLV altaar in de kerk, zal een historische uitleg worden verstrekt door gedeputeerde voor oost-vlaanderen en tevens de nieuwe deken van de confrérie Jozef Dauwe, zullen een speciale Mariakaars worden geofferd door de confrérieleden, zullen de gildekledij gewijd worden, en zullen de leden als van oudsher hun naam kunnen inschrijven in het gilderegister.

Iedereen is welkom, ook mensen van buiten de gemeente lebbeke.

info

edw.janssens@skynet.be
luc.pieters3@telenet.be

locatieO.L. Vrouwekerk van Lebbeke
plaatsLebbeke (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl