Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 29 april t/m zondag 12 september 2004    Evangelie van 2004-04-29
 titel350 jaar Krijtberg
beschrijvingExpositie over 350 jaar Krijtberg; van schuilkerk tot neogotische droom

Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de Jezuïetenkerk de Krijtberg in Amsterdam organiseert het Bijbels Museum vanaf dit voorjaar een tentoonstelling. Getoond wordt de geschiedenis van deze kerk en de jezuïeten die haar al die tijd bedienden, tot op de dag van vandaag. Door de mooie blik op de kerk vanuit de zaal is de Krijtberg als het ware ook zélf in de tentoonstelling aanwezig.

Neogotische droom
Sinds het voorjaar van 1654 staat aan het Singel, bij het Koningsplein, een kerk van de jezuïeten, gewijd aan Franciscus Xaverius, maar van meet af aan ‘De Krijtberg(en)’ geheten. Omdat voorschriften van hogerhand niet toestonden dat katholieke godshuizen van buitenaf zichtbaar waren, was er sprake van een huis- of schuilkerk. Deze functioneerde tot ver in de 19de eeuw. In 1834 werd de huidige pastorie gebouwd met daarachter, nog steeds niet zichtbaar, een nieuwe kerk. Pas in 1883 werd deze vervangen door een ‘neogotische droom’ van een kerk met twee spitse torens die nog altijd prominent in het straatbeeld aanwezig is. Na recente restauraties is de Krijtberg weer een van de mooiste neogotische kerken van ons land en nog steeds volop in gebruik.

Interieur en exterieur
Van de achtereenvolgende kerkgebouwen wordt het exterieur getoond met behulp van prenten, plattegronden, bouwtekeningen en foto’s. Uit het interieur van het gebouw is een grote verscheidenheid aan objecten gekozen, waarin de geschiedenis van 350 jaar zichtbaar wordt

De samenstelling van het vroegste kerkvolk wordt geïllustreerd aan de hand van publicaties van dichteres Judith Lubberts, schoolrector Franciscus van den Enden (leermeester van Spinoza) dichter Joost van den Vondel. Met behulp van zangbundels en gebedenboeken wordt ook de spiritualiteit van de jezuïeten in beeld gebracht.

Een apart onderdeel is gewijd aan de relatie tussen de Amsterdamse jezuïeten en hun medebroeders in China. Hierbij wordt in opdracht gemaakt “jezuïeten-porselein” getoond. Twee altaarstukken uit het atelier van Rubens, een 17de-eeuws Italiaans doek van een Poolse martelaar en een recent ontdekt portret van een kapelaan van de kerk door Jan Toorop vormen de entree tot de tentoonstelling.

Rijke geschiedenis
De tentoongestelde objecten zijn grotendeels afkomstig uit het bezit van de kerk en de verzamelingen van de jezuïeten in Nederland, aangevuld met bruiklenen van musea, bibliotheken en particulieren en geven tezamen een gevarieerd beeld van de rijke geschiedenis van de Krijtberg.

info(020) 624 24 36, info@bijbelsmuseum.nl . Zie ook www.bijbelsmuseum.nl
locatieBijbels museum, Herengracht 366-368
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl