Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 2 mei 2004    Evangelie van 2004-05-02
 titelFilms met theologisch doorkijkje
beschrijvingDe Katholieke Theologische Universiteit uit Utrecht (KTU) organiseert drie filmvoorstellingen op zondagmorgen 2, 9 en 16 mei aanstaande in Filmtheater 't Hoogt.

Op het programma staan de films 'Dekaloog 1', 'Chocolat' en 'Broadway Danny Rose'. De voorstellingen starten om 10.30 uur en zijn gratis toegankelijk voor geïnteresseerden vanaf 16 jaar. Volgens de KTU hebben veel populaire films thema's en metaforen die geïnspireerd zijn op bijbelse verhalen. "Voor en na de voorstelling geven onze docenten een korte beschouwing vanuit theologisch perspectief. Dat werpt een heel ander licht op de film en op de interpretatie ervan," zegt Willem Putman, docent praktische theologie van de KTU.

Het initiatief van de KTU komt voort vanuit de gedachte om theologie dichter bij de mensen te brengen. Putman: "Na alle commotie over The Passion of the Christ vinden wij het boeiend om onze theologische visie te projecteren op andere publieksfilms. Het is ongelooflijk hoeveel karakters en scenario's bedacht zijn vanuit een bijbelse optiek. Wij verwachten dat dit voor veel mensen een echte eyeopener is."

De filmbijeenkomst in 't Hoogt (Hoogt 3, Utrecht) start steeds om 10.30 uur en duurt tot 12.30 uur. Belangstellenden kunnen gratis kaartjes aanvragen bij de KTU, Hanneke Sas H.Sas@ktu.nl of telefonisch via 030 253 44 30.


Zondag 2 mei: Dekaloog 1

Dekaloog 1 van de Poolse cineast Krzysztof Kieslowski. Over het eerste gebod: "Ik ben de Here uw God, gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben," heeft Kieslowski een korte film gemaakt vol symbolische aanduidingen. Een vader en zijn elfjarige zoon Pawel delen hun passie voor de computer en laten die van alles berekenen. Zij kunnen over alles praten, behalve over dood en liefde. Daarvoor moet Pawel bij zijn tante Irena zijn. Op een zeker moment wordt de wereld van de technologie verstoord. Degene die dacht alles te kunnen beheersen en te berekenen verliest de controle, en de grenzen van het bestaan komen in het zicht. Waar zijn we dan op aangewezen?

KTU-docent: Bert Blans, docent wijsbegeerte.

infoKTU (030) 253 44 30 of Hanneke Sas: H.Sas@ktu.nl of www.ktu.nl
locatieFilmtheater 't Hoogt, Hoogt 3
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl