Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 5 november 2010    Evangelie van 2010-11-05
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelOpenbaar college Antoine Bodar
beschrijving

Antoine Bodar, bijzonder hoogleraar Christendom, Cultuur en Media, verzorgt openbare colleges.

ACH DE KERK !

Heeft de Kerk – stellig de Rooms-Katholieke – niet haar tijd gehad? Dat bewijst toch alleen al de ineenstorting van haar morele gezag. Toch verdwijnt geloven niet, houden ons deskundigen voor. Alleen het institutionele geloven verdwijnt: ‘God ja, Kerk neen.’ Of het agnostische standpunt: ‘Iets zal er wel zijn.’ En zo geloven velen aan van alles, terwijl ze feitelijk in niets meer geloven. Kerkgebouwen worden afgebroken of voor andere doeleinden gebruikt. Wat nog spiritualiteit heet, moet aangenaam zijn en zo mogelijk individueel. Bijkomende kwestie is dat in het huidige tijdperk van informatie het historische benul gering is en de kennis omtrent het christelijke geloof nagenoeg afwezig. 

Kennis van de geschiedenis leert dat de Kerk meer woelige tijden heeft gekend. Een crisis als de huidige is te overwinnen – ook in West-Europa. Bekend maakt bemind. Wie niet weet waarvoor de Kerk staat, kan de rijkdom daarvan niet ontdekken. 

Antoine Bodar zal drie hoorcolleges verzorgen:

  • I   Wat is de zin van de Kerk
    Vrijdag 29 oktober, 20.00 – 22.00 uur, in DZ2
  • II   Maria en de Kerk
    Dinsdag 2 november, 20.00 – 22.00 uur in DZ1
  • III Liturgie: viering van de Kerk
    Vrijdag 5 november, 20.00 – 22.00 uur, in DZ2

I Wat is de zin van de Kerk
Vrijdag 29 oktober, 20.00 – 22.00 uur, in DZ2

Wat betekent Kerk en wat beduidt haar aanspraak op de waarheid in oekumenisch en interreliglieus perspectief en wat biedt lidmaatschap van de Kerk aan ons zelf? 

II Maria en de Kerk
Dinsdag 2 november, 20.00 – 22.00 uur in DZ1

Maria spreekt katholieken – meestal in tegenstelling tot protestanten -- nog wel aan. Wie is Maria? Wat is haar plaats naast Christus en welke is haar positie binnen de Kerk? 

III Liturgie: viering van de Kerk
Vrijdag 5 november, 20.00 – 22.00 uur, in DZ2

Wie nog eens de moeite neemt het kerkgebouw binnen te gaan om een viering mee te maken, heeft te maken met de liturgie. Wat is liturgie? Waarom zijn veel vooral jonge priesters zo lastig wanneer het gaat om de vorm en meer nog de creativiteit van de viering? Waarom wereld wijd een overeenkomende liturgie?

info

www.uvt.nl/faculteiten/fgw/bodar

locatieUniversiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Dante gebouw, zaal DZ2
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl