Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 27 oktober 2010    Evangelie van 2010-10-27
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelHurtado-lezing
beschrijving

De jezuïeten en de sociale leer van de Kerk

Woensdag 27 oktober, van 20u tot 22u

Jaarlijks wordt in de Oude Abdij van Drongen een voordracht georganiseerd in herinnering aan de meest bekende bewoner die zij ooit gehad heeft, de Chileense jezuïet Alberto Hurtado, heilig verklaard door Paus Benedictus XVI in 2005.

Toen in 2006 een nieuw apostolische jezuïetengemeenschap gezonden werd naar de Oude Abdij in Drongen, werd besloten dat zij genoemd zou worden naar de heilige Alberto Hurtado sj. Directe aanleiding hiertoe was dat deze Chileense jezuïet van 1934 tot 1935 in de Oude Abdij zijn laatste opleidingsjaar (‘derde jaar’) gevolgd. Maar er waren ook heel wat andere goede redenen.

Gedurende zijn korte leven getuigde hij van een onwaarschijnlijk apostolisch dynamisme en creativiteit. Hij maakte de sociale leer van de Kerk bekend in het toen heel conservatieve Chili , stichtte een sociale NGO (Hogar de Cristo) die thans via meer dan 800 instellingen ten dienste staat van de allerarmsten en lag aan de oorsprong van het christelijk syndicalisme in Chili. Hij was een gevierd predikant en geestelijk begeleider en bouwde een groot bezinningscentrum in de buurt van Santiago de Chile. Hurtado was de hele tijd leraar en een aantal jaren nationaal aalmoezenier van de KSA die onder zijn inspiratie tot grote bloei kwam in Chili. Intussen publiceerde hij talrijke bijdragen over pedagogie en spiritualiteit, gaf hij colleges aan de Katholieke Universiteit van Santiago en vond hij ook nog de tijd om een nieuw tijdschrift te stichten (Mensaje) dat tot op vandaag een vaste waarde is in de Chileense intellectuele wereld.

Hurtado stierf in 1951, amper 51 jaar oud, na een korte ziekte.

In de Hurtadolezing van 2009 werd het leven en werken van deze veelzijdige man toegelicht. In de lezing van dit jaar zal Ludwig Van Heucke sj zal ingaan op de jezuïetenorde in de evolutie van het kerkelijke denken over sociale vraagstukken. Hurtado was een van de jezuïeten die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling en toepassing van de sociale leer van de Kerk.

Inleider
Ludwig Van Heucke sj is stafmedewerker van de missiewerking van de Vlaamse jezuïeten in Brussel.

Bijdrage
Geen kosten.

Inschrijven
via 09 / 226 52 26 of info@oudeabdij.be .

info

09 / 226 52 26
info@oudeabdij.be
www.oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij, Drongenplein 26-27
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl