Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 11 juli 2004    Evangelie van 2004-07-11
 titelBisschoppelijke pelgrimage heiligdomsvaart
beschrijvingIn het kader van de Heiligdomsvaart te Maastricht van 1 t/m 11 juli pelgrimeert op zondag 11 juli de voltallige Belgische bisschoppenconferentie naar het graf van St. Servaas.

U bent van harte uitgenodigd voor de Heiligdomsvaart in Maastricht. Dit unieke religieuze en culturele evenement wordt al eeuwen lang in en rond de Sint Servaasbasiliek op het Vrijthof georganiseerd en bestaat uit een gevarieerd elf-daags programma. Er zijn processies, tentoonstellingen, concerten, lezingen en talloze mogelijkheden tot ontmoeting en gebed. U kunt aansluiten bij bedevaarten voor jong en oud. Het thema van deze Heiligdomsvaart is: “Wij zijn de tijd”. Een thema dat ons laat nadenken over de tijd waarin wij leven en welke rol wij daar zelf bij vervullen. Het thema “Wij zijn de tijd” is ontleend aan de H. Augustinus. Hij schreef: "De mensen klagen: De tijden zijn slecht, de tijden zijn moeilijk! Maar wij zijn de tijden: zoals wij zijn, zo zijn de tijden."

De Heiligdomsvaart 2004 nodigt uit tot bezinning over de vraag hoe wij met onze tijd omgaan. Vaak doen we dat nonchalant en ondoordacht. We leven vluchtig en gehaast. Diepgang ontbreekt. De Heiligdomsvaart wil mensen ertoe aanzetten zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en de tijd te gaan bewonen. Wij zijn de tijd. Een christen leeft in het "nu" met een groot besef van verantwoordelijkheid: hij wil nu Gods wil doen. En hij ziet de toekomst tegemoet met hoop... De tijd heeft een doel en vordert op de weg naar een uiteindelijke voltooiing, die is ingezet met de verrijzenis van Gods Zoon Jezus Christus.


Sint Servaas nodigt u uit om individueel of in groepsverband te pelgrimeren naar Maastricht en uw geloof in Jezus Christus te hernieuwen. Vanaf half juni kleedt Maastricht zich om: het wordt een bloemenzee en overal hangen vlaggen en symbolen van de Heiligdomsvaart. Reserveer alvast 1-11 juli in uw agenda! Servaas rekent op u voor een ontmoeting in gebed en in feest!

Voor alle doelgroepen en leeftijden is er wat te beleven! De heiligdomsvaart steunt op drie pijlers:

Pelgrimage en vieringen
Dagelijks zijn er eucharistievieringen, uistelling van het Allerheiligste, rozenkransgebed, middaggebed, viering bij de Noodkist (reliekschrijn van Sint Servaas), ziekenzegening, vespers, lofprijzing, biechtgelegenheid, oecumenische vieringen etc. Bijzonder zal op vrijdag 3 juli de Stadspelgrimage worden op de dag van de parochies. Er is een lichtprocessie met de vier Maastrichtse stadsdevoties: Zwarte Christus, O.L. Vrouw Sterre der Zee, Sint Servaas en Sint Lambertus.


Voor parochie-pelgrimages is er een speciale dag voorzien op vrijdag 3 juli. Op maandag 5 juli is er een priester- en religieuzendag. Op zaterdag 10 juli is er een familiedag met als thema: Het Doopsel, levenslang groeien, kerk in beweging. Dit is tevens de dag voor alle nieuwe religieuze bewegingen binnen de kerk. Op beide zaterdagen is er een plechtige reliekentoning. Op zondag 4 juli pelgrimeert de voltallige Nederlandse bisschoppenconferentie naar het graf van St. Servaas en op 11 juli de Belgische bisschoppenconferentie. Op beide zaterdagen is er ook open kerkendag in Maastricht.

Ommegangen
Op beide zondagen trekt er een grote ommegang met wel 2500 deelnemers door de stad. De eerste ommegang is op 4 juli is een ingetogen reliekentocht, op 11 juli is er een tweede opgetogen reliekentocht. Beide tochten bestaan uit drie luiken, waarin de kijkers een beeld krijgen van verleden, heden en toekomst. In beide ommegangen worden de Maastrichtse stadsdevoties meegedragen en zal bij hoge uitzondering de Noodkist (de reliekschrijn van Sint Servaas) door de stad worden gedragen! Het thema "Wij zijn de tijd" wordt in beide ommegangen op een bijzondere manier uitgebeeld.

Cultuur
Het culturele programma is als de lijst om het schilderij. Er zijn talloze culturele manifestaties en religieuze concerten. Tevens zijn er speciale tentoonstellingen over de thematiek en komen enkele zeer oude en kostbare schatten uit de schatkamer van het Vaticaan naar Maastricht. Het St. Servaasfestival op het Vrijthof kent optredens van Blöf, LSO, Tokyo Oratorio Society, Camina Burana en Allessandro Safina. Ook worden er een aantal academische lezingen gehouden.

Jeugd en Jongeren
Bijzondere aandacht is er voor de jeugd en jongeren. Voor leerlingen van de basisschool en middelbare scholen is er vanaf 28 april een tentoonstelling “Heiligen en Idolen” (www.heiligenenidolen.nl) waarin de overeenkomsten en verschillen tussen heiligen en idolen worden uitgelegd. Leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs in Maastricht pelgrimeren op 4 juni van Kanne (België) naar Maastricht. Ook Communiecanten (17 en 18 april), Vormelingen (12 juni) en Misdienaars- en Acolieten (19 juni) pelgrimeren naar de het graf van Sint Servaas in zijn basiliek aan het Vrijthof. Voor studenten is er de Servatiusloop (servatiusloop.tk/) op 22 mei van Tongeren naar Maastricht. Daarnaast zijn er Taize-vieringen. Voor alle deelnemers aan de pelgrimages is er een uniek pelgrimsteken en een cd-rom over St. Servaas. Ook het culturele programma kent publiekstrekkers voor jeugd en jongeren.

infowww.heiligdomsvaart.nl en www.sintservaas.nl en www.heiligenenidolen.nl en www.sterrederzee.nl
locatiebinnenstad
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl