Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneervrijdag 2 juli 2004    Evangelie van 2004-07-02
 titelStadspelgrimage heiligdomsvaart
beschrijvingIn het kader van de Heiligdomsvaart te Maastricht van 1 t/m 11 juli is op vrijdag 2 juli, de dag van de parochies, de Stadspelgrimage. Er is een lichtprocessie met de vier Maastrichtse stadsdevoties: Zwarte Christus, O.L. Vrouw Sterre der Zee, Sint Servaas en Sint Lambertus.

Binnen het totale programma van de 53ste Maastrichtse Heiligdomsvaart neemt de Grote Stadspelgrimage op vrijdagavond 2 juli een wel heel bijzondere plaats in.
Vanuit de Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee basiliek trekt het even na half zeven in een lange lichtprocessie door de rijkversierde, historische binnenstadstraten naar het graf van Sint Servaas. De vier Stadsdevoties vergezellen deze karakteristieke bidtocht.

Voor vertrek is er een korte samenkomst in de Sterre der Zee. De Schola van Sint-Pieter zal hier onder meer enkele Pelgrimsliederen ten gehore brengen. Na een openingsoverweging stellen fanfare en Stadsdevoties zich met hun dragersgilden en broederschappen buiten de O.L.V.-basiliek op. Kaarsen zullen zowel in de kerk als buiten op het plein gratis worden aangereikt.

Rijkversierde route
De route van de Grote Stadspelgrimage loopt vanaf Slevrouwe via een rijkversierde Witmakerstraat, Kapoenstraat, Lenculenstraat, Tongersestraat, Abstraat, Kommel, Tweebergerpoort naar het Keizer Karelplein. Bij de grafkerk van Sint Servaas aangekomen zal een (eveneens) korte viering rondom de vier Stadsdevoties plaatsvinden. De Zwarte Christus van Wyck, Lambertus, Slevrouw en Servaas worden daarin één voor één de basiliek binnengedragen. Dit gebeurt telkens met trompetgeschal, samenzang en passende overwegingen. De vier Stadsdevoties blijven tot een uur na aankomst bij het graf van Sint Servaas voorin de basiliek opgesteld staan. Gedurende die tijd is de kerk ook open.

De apotheose
Voor de deelnemers aan de Pelgrimsdag voor Parochies vormt de Grote Stadspelgrimage de afsluiting van een volledig verzorgd Heiligdomsvaartdagprogramma. Bij de pelgrimage van Slevrouwe naar Servaas kan iedereen zich echter aansluiten.

Net als voorgaande Heiligdomsvaartjaren rekent de organisatie ook nu weer op een buitengewoon hoge opkomst. Zeer waarschijnlijk zullen zo’n duizend mensen de tocht van Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee naar Servaas gezamenlijk afleggen. Onder hen ook een grote groep die van verder te voet naar Maastricht is gekomen. Vanuit diverse plaatsen in Nederland en België vertrekken zij op 2 juli in alle vroegte om rond 17.00 uur bij het dekenale centrum aan de Maastrichtse Stockstraat aan te komen. Hier worden zij gastvrij ontvangen, waarna ze via de Grote Stadspelgrimage hun laatste (kleine) kilometer naar Sint Servaas afleggen. Hun aankomst bij het graf zal ongetwijfeld een ware apotheose vormen.


De Heiligdomsvaart
U bent van harte uitgenodigd voor de Heiligdomsvaart in Maastricht. Dit unieke religieuze en culturele evenement wordt al eeuwen lang in en rond de Sint Servaasbasiliek op het Vrijthof georganiseerd en bestaat uit een gevarieerd elf-daags programma. Er zijn processies, tentoonstellingen, concerten, lezingen en talloze mogelijkheden tot ontmoeting en gebed. U kunt aansluiten bij bedevaarten voor jong en oud. Het thema van deze Heiligdomsvaart is: “Wij zijn de tijd”. Een thema dat ons laat nadenken over de tijd waarin wij leven en welke rol wij daar zelf bij vervullen. Het thema “Wij zijn de tijd” is ontleend aan de H. Augustinus. Hij schreef: "De mensen klagen: De tijden zijn slecht, de tijden zijn moeilijk! Maar wij zijn de tijden: zoals wij zijn, zo zijn de tijden."

De Heiligdomsvaart 2004 nodigt uit tot bezinning over de vraag hoe wij met onze tijd omgaan. Vaak doen we dat nonchalant en ondoordacht. We leven vluchtig en gehaast. Diepgang ontbreekt. De Heiligdomsvaart wil mensen ertoe aanzetten zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en de tijd te gaan bewonen. Wij zijn de tijd. Een christen leeft in het "nu" met een groot besef van verantwoordelijkheid: hij wil nu Gods wil doen. En hij ziet de toekomst tegemoet met hoop... De tijd heeft een doel en vordert op de weg naar een uiteindelijke voltooiing, die is ingezet met de verrijzenis van Gods Zoon Jezus Christus.

Vanaf half juni kleedt Maastricht zich om: het wordt een bloemenzee en overal hangen vlaggen en symbolen van de Heiligdomsvaart. Reserveer alvast 1-11 juli in uw agenda! Servaas rekent op u voor een ontmoeting in gebed en in feest!
Voor alle doelgroepen en leeftijden is er wat te beleven! De heiligdomsvaart steunt op drie pijlers:

Pelgrimage en vieringen
Dagelijks zijn er eucharistievieringen, uistelling van het Allerheiligste, rozenkransgebed, middaggebed, viering bij de Noodkist (reliekschrijn van Sint Servaas), ziekenzegening, vespers, lofprijzing, biechtgelegenheid, oecumenische vieringen etc. Bijzonder zal op vrijdag 2 juli de Stadspelgrimage worden op de dag van de parochies. Er is een lichtprocessie met de vier Maastrichtse stadsdevoties: Zwarte Christus, O.L. Vrouw Sterre der Zee, Sint Servaas en Sint Lambertus.

Voor parochie-pelgrimages is er een speciale dag voorzien op vrijdag 2 juli. Op maandag 5 juli is er een priester- en religieuzendag. Op zaterdag 10 juli is er een familiedag met als thema: Het Doopsel, levenslang groeien, kerk in beweging. Dit is tevens de dag voor alle nieuwe religieuze bewegingen binnen de kerk. Op beide zaterdagen is er een plechtige reliekentoning. Op zondag 4 juli pelgrimeert de voltallige Nederlandse bisschoppenconferentie naar het graf van St. Servaas en op 11 juli de Belgische bisschoppenconferentie. Op beide zaterdagen is er ook open kerkendag in Maastricht.

Ommegangen
Op beide zondagen trekt er een grote ommegang met wel 2500 deelnemers door de stad. De eerste ommegang is op 4 juli is een ingetogen reliekentocht, op 11 juli is er een tweede opgetogen reliekentocht. Beide tochten bestaan uit drie luiken, waarin de kijkers een beeld krijgen van verleden, heden en toekomst. In beide ommegangen worden de Maastrichtse stadsdevoties meegedragen en zal bij hoge uitzondering de Noodkist (de reliekschrijn van Sint Servaas) door de stad worden gedragen! Het thema "Wij zijn de tijd" wordt in beide ommegangen op een bijzondere manier uitgebeeld.

Cultuur
Het culturele programma is als de lijst om het schilderij. Er zijn talloze culturele manifestaties en religieuze concerten. Tevens zijn er speciale tentoonstellingen over de thematiek en komen enkele zeer oude en kostbare schatten uit de schatkamer van het Vaticaan naar Maastricht. Het St. Servaasfestival op het Vrijthof kent optredens van Blöf, LSO, Tokyo Oratorio Society, Camina Burana en Allessandro Safina. Ook worden er een aantal academische lezingen gehouden.

Jeugd en Jongeren
Bijzondere aandacht is er voor de jeugd en jongeren. Voor leerlingen van de basisschool en middelbare scholen is er vanaf 28 april een tentoonstelling “Heiligen en Idolen” (www.heiligenenidolen.nl) waarin de overeenkomsten en verschillen tussen heiligen en idolen worden uitgelegd. Leerlingen uit de eerste drie klassen van het voortgezet onderwijs in Maastricht pelgrimeren op 4 juni van Kanne (België) naar Maastricht. Ook Communiecanten (17 en 18 april), Vormelingen (12 juni) en Misdienaars- en Acolieten (19 juni) pelgrimeren naar de het graf van Sint Servaas in zijn basiliek aan het Vrijthof. Voor studenten is er de Servatiusloop (servatiusloop.tk/) op 22 mei van Tongeren naar Maastricht. Daarnaast zijn er Taize-vieringen. Voor alle deelnemers aan de pelgrimages is er een uniek pelgrimsteken en een cd-rom over St. Servaas. Ook het culturele programma kent publiekstrekkers voor jeugd en jongeren.

infowww.heiligdomsvaart.nl en www.sintservaas.nl en www.heiligenenidolen.nl en www.sterrederzee.nl
locatiebinnenstad
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl