Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 2 november 2010    Evangelie van 2010-11-02
(Allerzielen)
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelModerne Devotie anno nu
beschrijving

De stichting Thomas a Kempis biedt een serie van drie avonden, steeds over een bekende figuur uit de beweging van de Moderne Devotie. Hun teksten bieden ook vandaag nog een richtsnoer voor het dagelijks leven

Dinsdag 12 oktober - Geert Groote
Op 12 oktober staat Geert Groote (1340-1384) centraal. Hij geldt als gangmaker en initiatiefnemer van de Moderne Devotie, een middeleeuwse hervormingsbeweging binnen de Kerk. Groote stichtte de beweging van 'de broeders en zusters van het gemeene leven'. Professor K. Goudriaan behandelt deze avond een wat onbekend geschrift van Geert Groote, De Semonia ad Beguttas, 'Over de simonie tot de begijnen'.

Dinsdag 2 november Dirc van Herxen
Op 2 november is Dirc van Herxen aan de beurt. Van Herxen was rector van het Zwolse Fraterhuis en leidde de Moderne Devotie van 1409 tot 1459. De inleiding wordt gegeven door dr. Lydeke van Beek. Zij promoveerde op het proefschrift Leken trekken tot Gods Woord overDir van Herxen. Zij gaat deze avond verder in op Van Herxens zogeheten Eerste Collatieboek.

Dinsdag 23 november - Gerard Zerbolt van Zutphen
Op 23 november ten slotte wordt Gerard Zerbolt van Zutphen (1367-1398) behandeld, en dan met name zijn boek Geestelijke bestijgingen. Dat was in de vijftiende eeuw - in tegenstellintg tot nu - een breed verspreid en gelezen boek stelt inleider dr. Rudolf van Dijk, karmeliet en verbonden aan het Nijmeegse Titus Brandsma Instituut. Vandaag zouden we het een “gids voor de geestelijke weg van een christen” noemen, aldus Van Dijk.

Praktisch
De avonden vinden plaats in het Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29, Zwolle, steeds van 20.00 tot 22.00 uur. Kosten: € 40 voor drie avonden (€ 30 voor studenten) / € 15 per avond (€ 10 voor studenten)

Maximaal 40 deelnemers.

info

(0521) 36 24 52
vriendenTaK@gmail.com

locatieDominicanenklooster, Assendorperstraat 29
plaatsZwolle (Overijssel)
postcode80
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl