Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 10 oktober 2010    Evangelie van 2010-10-10
begintijd09:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelUit dezelfde Bron
beschrijving

Christelijke spiritualiteit voor mensen vandaag in het gezelschap van Ignatius van Loyola.

Zondag 10 oktober, van 9u30 tot 17u

Uit vrije wil
Over het “zich onverschillig maken” als oefening, evangelische levenshouding en genade

Een dag van ontmoeting, vorming en viering voor wie in het spoor van Ignatius wil kennis maken met het christelijk geloof of er zich wil in verdiepen. In de voormiddag is er een dieper gravende lezing, in de namiddag bekijken we dezelfde thematiek vanuit een concreter perspectief.

‘s Middags is er een eucharistieviering en de dag wordt afgesloten met een ‘ignatiaanse koffietafel’.

Voormiddag
Lezing door Ann Beddeleem, stafmedewerker

‘Uit vrije wil’ kunnen en mogen handelen is het meest eigene van de mens. Vele christenen hebben ontdekt dat de liefde van en voor God hen ten diepste vrij maakt en hun concrete verhoudingen tot mensen en dingen beïnvloedt. Uit dergelijke ervaring heeft Ignatius van Loyola zijn ‘Geestelijke Oefeningen’ geschreven, met de bedoeling anderen te helpen om de gerichtheid op deze diepste vrijheid te vinden, ‘in alle dingen’ te bewaren en ernaar te handelen.

“Hiervoor is het nodig,” schrijft hij “dat wij ons onverschillig maken voor alles wat geschapen is (…). Zozeer dat wij van onze kant gezondheid niet méér verlangen dan ziekte, rijkdom niet méér dan armoede…”.

Deze ‘onverschilligheid’ is geen doel op zich. Ze dient niet om een stoïcijnse gelijkmoedigheid of een vorm van persoonlijk welbevinden te bereiken. Ze is een bijbelse weg, een middel om zich te engageren in Gods scheppende liefde voor de wereld en de naaste.

Nu we als christenen stilaan leven in een wereld zonder transcendente horizon kan het radicale inzicht en charisma van Ignatius van Loyola ons op een nieuwe manier inspireren en ons oriënteren op een authentieke navolging van Christus.

Namiddag
In de namiddag verkennen we op een concrete manier de bereidheid om “zich onverschillig te maken”. We hebben vooral aandacht voor de houding van openheid en ‘niet vooringenomen zijn’. Dit gebeurt in een persoonlijke bezinning met de Schrift en in een uitwisseling vanuit een casus.

Begeleiding
Bart van Emmerik sj, stafmedewerker en Wauthier de Mahieu sj, stafmedewerker

Programma

9.30 uur Onthaal-inschrijving
10.00 uur Lezing door Ann Beddeleem
12.00 uur Eucharistieviering
13.00 uur Middagmaal
14.00 uur ‘Zich onverschillig maken’ in de praktijk
17.00 uur ‘Ignatiaanse koffietafel’

Kosten
€ 13 pp (dagprogramma, middagmaal, koffietafel)

Inschrijven
Door het juiste bedrag over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26-27, 9031 Drongen, met vermelding Brondag.

Inschrijven vóór 1 oktober a.u.b.

info

09/ 226 52 26
info@oudeabdij.be
www.oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij, Drongenplein 26
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl