Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 28 september 2010    Evangelie van 2010-09-28
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelInfoavond Geestelijke Oefeningen
beschrijving

Donderdag 28 september, om 20u

Op deze infoavond over de Geestelijke Oefeningen in het dagelijks wordt eerst door verschillende begeleiders kort wat uitleg gegeven over de achtergrond en het verloop van de Oefeningen; Daarna is er nog ruim tijd voor vragen.
We sluiten ten laatste om 22u af.
Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Korte voorstelling
Er zijn verschillende redenen die iemand ertoe kunnen brengen zich aan het avontuur van de Geestelijke Oefeningen te wagen. Sommigen staan voor een belangrijke (levens)keuze: al dan niet huwen, van job veranderen, anders gaan leven,... Anderen zijn op zoek naar verdieping, zin, (echte) vrede, liefde, hoop,... Op dat moment stelt men zich dikwijls de vraag: welke weg moet ik gaan om gelukkig te worden? Waar komt het op aan? Waarom leef ik eigenlijk?

Bij geïnteresseerden in de Geestelijke Oefeningen leeft ook een religieuze vraag: wat heeft God, Jezus Christus met mijn leven te maken? Is Hij onmisbaar om gelukkig te worden? Hoe kom ik Hem op het spoor, op een manier die de theorie of de ‘handleiding voor goed gedrag en zeden’ overstijgt, die, met andere woorden, tot echte ontmoeting leidt?

De Geestelijke Oefeningen (uitgewerkt door Ignatius van Loyola) zijn een ervaringsgerichte methode om God en tegelijk de grond waaruit je te leven hebt op het spoor te komen. Het is een manier om te leren bidden, om zicht te krijgen op de hechte band tussen geloof en leven, om te zoeken wat Jezus navolgen voor jou persoonlijk betekent, om te groeien in de relatie tot God, de anderen en jezelf... Hierbij staat het bidden met de Bijbel (vooral de evangelies) centraal: wat zeggen deze teksten mij over God, over Jezus, over mezelf...? Wat brengen ze bij mij teweeg in gedachten, in gevoelens, in mijn leven? En hoe reageer ik op deze bewegingen? Op deze wijze bidden met de Bijbel kan bemoedigen en confronteren, troosten en pijn doen. Het is de weg gaan die loopt in het spoor van die Mens die volledig uit Gods geest heeft geleefd en die ook mij nu oproept om Hem te ontmoeten en Hem achterna te gaan.

Dit avontuur wagen vraagt openheid en vertrouwen. Wie eraan begint weet niet waar hij of zij uitkomt. Dit zal gaandeweg blijken. Maar de ervaring leert dat men er zelden spijt van heeft het erop gewaagd te hebben. Geestelijke Oefeningen doe je best niet op je eentje. Zij veronderstellen begeleiding. De begeleiders staan met hun geloof, ervaring en deskundigheid discreet ten dienste van het avontuur tussen Gods Geest en de begeleide. Met een van hen kun je regelmatig een gesprek hebben om te zien waar je staat in je persoonlijk groeiproces en om concrete aanwijzingen te krijgen voor je gebed en meditatie.

Alles begint met een schriftelijke aanvraag waarin je kort enkele persoonlijke (biografische) gegevens vermeldt en de vraag motiveert. Daarop volgt een contact met de begeleid(st)er.

De eerste fase loopt over ongeveer een maand. Het is de tijd waarin de ‘fundamenten’ gelegd worden: het vinden en inoefenen van een persoonlijke gebedsmethode in het ritme van het dagelijks leven, leren mediteren met de Bijbel, aandacht krijgen voor en omgaan met wat je beweegt. Er is een wekelijks gesprek met de begeleid(st)er. Na deze fase kun je al dan niet verder gaan.

De tweede fase, de eigenlijke ‘Oefeningen’, duurt, afhankelijk van de persoon, ongeveer een half jaar. Wie eraan begint, neemt zich voor tot het einde door te gaan. De frequentie van samenkomst met de begeleid(st)er wordt individueel besproken maar zal doorgaans niet veel afwijken van het wekelijks ritme.

De Oefeningen worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland aangeboden.

Er gaat ook een infoavond door

op woensdag 15 september, om 20u
in Huis Leliëndaal,
Bruul 56, 2800 Mechelen
(015 28 07 17, marc.delamarche@kerkenwereld.be );

op vrijdag 24 september, om 20u
in Jezuïetenhuis,
Waversebaan 220, 3001 Heverlee
(016 38 66 75,  ignace.reynaert@jesuits.net ); 

op donderdag 30 september, om 19u30
in Pastoraal Centrum Seminarie (PCS), Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt
(089 38 49 08 , silvanoloyens@hotmail.com ).

info

09 / 226 52 26
www.oudeabdij.be
info@oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij, Drongenplein 27
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl