Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Opus Dei

Opus Dei

Website E-mail

Personele prelatuur van de katholieke Kerk die gewone leken helpt de heiligheid na te streven in hun dagelijkse bezigheden, in het bijzonder door hun werk, gesticht in 1928 door Jozefmaria Escrivá

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 10 oktober 2010    Evangelie van 2010-10-10
begintijd11:30 uur
eindtijd16:00 uur
 titelCultuur van Europa
beschrijving

Cultuur van Europa II 

De universiteit is een van de belangrijkste bijdragen van de cultuur van Europa aan de geschiedenis van de mensheid. Er zijn nu op de hele wereld universiteiten, en hun bijdrage aan de voortgang in de wetenschap en technologie, en aan het welzijn en de welvaart van mensen is fundamenteel.

Als instituut heeft de universiteit zich vanaf het begin gewijd aan de zoektocht naar de waarheid. Met zijn intelligentie en vernuft kon de mens zo dieper doordringen in de orde van het universum en er de wetten van beschrijven. De natuur, de kosmos, en de aard van de mens en zijn manier van samenleven in een cultuur die de orde van het universum weerspiegelt, konden in zekere wetmatigheden worden neergelegd en stap voor stap worden verfijnd en verdiept. De bestendige orde van het universum laat deze wetenschappelijke analyse toe en garandeert de zekerheid van de natuurwetten.

Als zodanig was de universiteit een natuurlijk instrument voor de Katholieke Kerk om de waarheid van de Schepping te doorgronden. De mens is geroepen tot het leren kennen van die waarheid.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de universiteit is voortgekomen uit de rijke culturele traditie van de Katholieke Kerk .(JAEB)

Prof. dr. J.A.E. Bons 
is hoogleraar Geschiedenis van de Retorica aan de Universiteit van Amsterdam; sinds 1999 Fellow of University College Utrecht, Humanities Department (Classics and Literature) en universitair docent Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Hij spreekt over:

De universiteit als gilde: waarheid en de band tussen docenten en studenten 

Met "universitas professorum et scholarium" werden de eerste universiteiten in Europa aangeduid: een gemeenschap van professoren en studenten". Het doel van deze als een gilde georganiseerde associatie was de zoektocht naar de waarheid, ondernomen in een welbegrepen vriendschappelijke samenwerking van professoren en studenten. Deze bijzondere vorm van vriendschap en "caritas" is de basis voor een uniek fenomeen in de wereld: de universiteit.

Prof. jhr. dr. F.A.M. Alting von Geusau
is emeritus hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg en Leiden, emeritus hoogleraar Westelijke Samenwerking aan de Universiteit Leiden en sinds 2008 Professor of International Relations in the Advanced LLM program in International Law aan de Universiteit van Leiden.
Hij  houdt zijn inleiding over:

Verdrag van Lissabon: vier solisten zonder partituur

Het Verdrag - laatste compromis in het Europese integratie proces - voorziet in vier voorzitters. Hun taken zijn nauwelijks omschreven en zeker niet onderling afgebakend. Is de Europese Unie met dit verdrag op de goede weg die Robert Schuman in 1950 wees? Een kritische analyse van doelstellingen, beginselen en werking van het verdrag is op zijn plaats.

Programma zondag 10 oktober

11.30   Ontvangst, inschrijving en koffie
11.50   Opening
12.00   Prof. dr. J.A.E. Bons 

De universiteit als gilde: waarheid en de band tussen docenten en studenten   

aansluitend  Lunchbuffet

14.30   Prof. jhr. dr. F.A.M. Alting von Geusau

Verdrag van Lissabon: vier solisten zonder partituur

16.00   Afsluiting van het symposium

Kosten: € 35,-  (€ 12,50 studenten) (inclusief lunchbuffet)
Postbank 5157514, Stichting SOKA, Amsterdam

Plaats: Conferentieoord Zonnewende
Tilburgseweg 54
5066 BV Moergestel (N.Br.)
013 513 2630

Bij voldoende vraag kan voor kinderopvang gezorgd worden.

info

Secretariaat SOKA           
Concertgebouwplein 17
1071 LM Amsterdam
secretariaat@soka.nl
www.soka.nl
(020) 573 72 67

organisatieOpus Dei
locatieConferentieoord Zonnewende
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl