Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 5 september 2010    Evangelie van 2010-09-05
begintijd11:30 uur
 titel600 jaar kathedraal Roermond
beschrijving

Op zondag 5 september wordt met een feestelijk programma stilgestaan bij het 600-jarig bestaan van deze kerk, die sinds de 17de eeuw tevens de zetelkerk van de bisschop van Roermond is. Onder meer met een feestelijke H. Mis waarbij de Krönungsmesse van Mozart wordt vertolkt, met de onthulling van twee nieuwe gebrandschilderde ramen, met de presentatie van een nieuw boek over de kathedraal, met rondleidingen, exposities, torenbeklimming en orgelconcert.

Eucharistieviering met Krönungsmesse
Om 11.30 uur viert bisschop Frans Wiertz de eucharistie in de jubilerende kerk. Het Kamerkoor Maastricht onder leiding van Ludo Claesen zingt tijdens deze viering de Krönungsmesse en het Te Deum van Wolfgang Amadeus Mozart. Solistische medewerking wordt verleend door Kayi Min (sopraan), Edith van Rijswijck (alt), Laurens Alexander Wyns (tenor) en Marcello Meija Meija (bas). Organist is Jean Pierre Steijvers. Ook de Kathedrale Schola en de Schola Gregoriana werken mee aan de viering. De plechtigheid wordt onder meer ook bijgewoond door minister Maria van der Hoeven, leden van de Tweede Kamer, van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten en het stadsbestuur van Roermond.

Onthulling gebrandschilderde ramen
Aansluitend aan de H. Mis worden twee nieuwe gebrandschilderde ramen onthuld. Ze zijn vervaardigd door de uit Frankrijk afkomstige en in Keulen woonachtige kunstenaar Jean-Paul Raymond. De ramen hebben de Roermondse kathedralen als thema. Zo is niet alleen de huidige kathedraal, de Sint-Christoffelkerk die sinds 1661 bisschopskerk is, in het raam afgebeeld, maar ook de afgebroken Middeleeuwse Heilige Geestkerk (van 1559 tot 1661 kathedraal) en de 20ste eeuwse, inmiddels aan de eredienst onttrokken, Heilige Geestkerk (de koepelkerk die in 2005 bij de renovatie van de Christoffelkerk een jaar lang kathedraal was). Deze kerken worden omlijst door een speciaal kleurenspel van glas en afbeeldingen van attributen van verschillende heiligen. Zo wordt Petrus verbeeldt door sleutels, Johannes door het Lam, Jozef door een staf met lelie, Theodorus door een martelaarspalm en Robertus door een leraar met boek. De heiligen zijn de patroonheiligen van de pastoors van de 20ste eeuwse Heilige Geestkerk. Ook staan de wapens afgebeeld van mgr. Lindanus, de eerste bisschop van Roermond in de 16de eeuw, en van mgr. Paredis, eerste bisschop in de 19de eeuw na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland. De ramen zijn vooral uniek door de speciale techniek van glasschilderkunst waarmee Raymond ze gemaakt heeft.

Presentatie nieuw boek over kathedraal
Ook wordt een nieuw boekwerk over de kathedraal gepresenteerd. Het boek met de titel 'Een kathedraal van een kerk' is geschreven door Jac Wijnands en telt ruim honderd pagina's. De foto's zijn van Hennie Retera en het boek is grafisch vormgegeven door Lodewijk Imkamp. Naast een voorwoord van de bisschop en een korte inleiding gaat het boek onder meer uitgebreid in op de rijke historie van de huidige kerk en diens voorganger, over de vele rampen en plunderingen die het kerkgebouw in zeshonderd jaar tijd troffen (met name tijdens de Tweede Wereldoorlog), de vele wijzigingen in het interieur in de loop der eeuwen en de vele kunstschatten. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de functie van deze kerk als kathedraal (zetelkerk van de bisschop), bij de persoon van Johanna van Randenraedt die in de kerk begraven ligt, bij de eeuwenoude verering van Sint Jacobus in de kerk en bij het feit dat de kerk inmiddels een rijke en diverse schakering aan gebrandschilderde ramen kent. Ook bevat het boek een lijst van de 23 bisschoppen van het bisdom Roermond en een literatuurlijst. Het boek is vanaf 5 september verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum van de kathedraal (dagelijks geopend van 14 tot 17 uur) en via de boekhandels, waaronder de verzendboekhandel van het bisdom (www.carolushuis.nl). De prijs is € 20,-.

Rondleidingen en torenbeklimming
In de middaguren verzorgen VVV-gidsen op gezette tijden gratis rondleidingen door de kerk en ook kan - voor de gelegenheid gratis - de toren beklommen worden onder leiding van leden van jongerengroep Gespreksgroep '70. Bezoekers kunnen dan eens van een heel andere kant de 600-jarige kerk bekijken.

Exposities en concert
Ook kan een speciale glaskunsttentoonstelling bezocht worden in de kruisgang van de Caroluskapel, even verderop in de Swalmerstraat. Hier zijn ook de ontwerptekeningen te zien van de ramen die deze dag in de kathedraal worden onthuld, alsmede andere glaskunstwerken van Jean-Paul Raymond en andere kunstenaars. De middag wordt afgesloten met een orgelconcert, eveneens in de Caroluskapel door kathedraalorganist Jean Pierre Steijvers en door de Japanse organiste Hiroko Inoue. Zij spelen transcripties van het 2de Brandenburgs Concert, concert voor twee clavecimbels, derde orkestsuite en het beroemde Air. Alle activiteiten tijdens de dag zijn gratis toegankelijk, alleen voor het slotconcert wordt een bijdrage van zes euro gevraagd.

Logo
Bij gelegenheid van het jubileum is voor de kathedraal ook een nieuw logo ontworpen dat tijdens de dag voor het eerst wordt getoond en in de loop van de tijd het beeldmerk zal worden voor alle publiciteitscampagnes van de kerk.

Beknopte historie
De oudste resten van bewoning in Roermond zijn gevonden aan Buitenop, aan de voet van de huidige kathedraaltoren. Rond 1200 werd er steeds meer bij gebouwd en werd er op deze plek de eerste parochiekerk gebouwd. In deze roerige tijden moest Roermond zich, net als veel andere steden, bescherming tegen agressors van buiten de stad. Daarom werd er een vestingmuur met wallen aangelegd, compleet met poorten en torens. De oorspronkelijke parochiekerk kwam hierdoor buiten de vestingmuren te liggen. Reden om te besluiten binnen de stadsmuren een nieuwe, grotere kerk te bouwen. Vermoedelijk begon de bouw van de nieuwe kerk, in laatgotische stijl, in 1410. Daarom wordt nu, in 2010, het 600-jarig bestaan gevierd. En omdat in de liturgie van de Kerk elk jaar op 3 september het feest van de kerkwijding van de kathedraal van het bisdom Roermond wordt gevierd, is de daaropvolgende zondag gekozen als dag waarop dit jubileum gevierd wordt.

Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd in de vorm van een Grieks kruis met vier armen van gelijke lengten. In de loop der eeuwen werd de kerk vele malen uitgebreid tot haar huidige vorm: een vijfbeukige basicaalschip met ingebouwde westtoren. In de 16e eeuw heeft men van de hele kerk een hallenkerk willen maken door de drie evenhoge koren ook in de beuken door te trekken. Dat is nog het beste te zien in het oostelijke transept.

Door de strategische ligging werden de kerk en toren vele malen verwoest. Maar ook door blikseminslag en storm moest de kerk het regelmatig ontgelden. De zwaarste verwoesting had de kerk te verduren op 28 februari 1945. De Duitsers bliezen de toren op om te voorkomen dat Engelse troepen deze konden gebruiken als uitkijkpost. De kerk bleef achter als een ruïne en één dag later werd Roermond bevrijd. Pas in 1957 was de herbouw van de kerk voltooid door de plaatsing van een nieuw verguld beeld van Sint Christoffel, de patroonheilige van de kerk en de stad, hoog boven op de torenspits.

De kerk kent vele kunstwerken en historisch belangrijke voorwerpen, waaronder het Dalheimerkruis (14de eeuw), Sacramentsaltaar (16de eeuw) en de preekstoel (18de eeuw).

Sinds 1661 is de Sint-Christoffelkerk kathedraal van het in 1559 opgerichte bisdom Roermond, zetelkerk van de bisschop van Roermond, wiens (eigentijdse) zetel prominent in de kerk staat opgesteld. De kerk is daarmee de hoofdkerk van katholiek Limburg. Het 350-jarig jubileum van de functie van deze kerk als kathedraal wordt overigens volgend jaar Pasen (zondag 24 april 2011) gevierd.
Kijk voor meer info over de Christoffelkerk op www.kathedraal-roermond.nl

info

www.kathedraal-roermond.nl

organisatieBisdom Roermond
locatieSint Christoffelkathedraal, Abdijhof 2
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl