Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerwoensdag 8 t/m dinsdag 14 september 2010    Evangelie van 2010-09-08
(Maria Geboorte)
 titel800ste verjaardag stichting orde Kruisheren
beschrijving

In september vieren de Kruisheren de 800ste verjaardag van de stichting van hun orde. Deze orde van het Heilig Kruis ontstond in 1210, even buiten het stadscentrum van Hoei (provincie Luik). Ze is een van oorsprong “Belgische” religieuze orde. Het is de enige en nu nog steeds bestaande middeleeuwse religieuze orde die in de Lage Landen ontstond.

In Hoei kan men de plek bezoeken waar, volgens overgeleverde oorsprongsverhalen, de stichter Theodorus van Celles met de eerste kruisbroeders een gemeenschap vormde. Het klooster in Hoei werd betekenisvol Clarus Locus genoemd: Oord van Helder Licht.

“Oord van Helder Licht” is ook de sprekende titel van een nieuwe publicatie van dr. Roger Janssen over het ontstaan en de ontwikkeling van de Orde. Tijdens de eerste decennia van de 20ste werden de Kruisheren “missionair”. Ze vestigden zich vanuit België en Nederland in Afrika, Noord en Zuid Amerika, en in Azië.

Vergeleken met andere oude religieuze ordes, zijn de Kruisheren bescheiden in aantal. De Orde telt iets meer dan 400 leden. Ongeveer 25% is in initiële vorming. Deze jongeren bereiden zich voor om nieuw elan voor het Godgewijde leven te geven.

Een nieuw begin vieren
Onder het motto “Starting Afresh from a Place of Light”, vieren Kruisheren wereldwijd dit 8ste eeuwfeest. Tien jaar lang heeft de Orde zich op dit historisch gebeuren voorbereid. Lokale gemeenschappen in de provincies van de Orde hebben gerichte inspanningen geleverd om de fundamentele waarden van het Kruisherencharisma te behartigen. Drie doelen werden vooropgesteld. Ten eerste: Kruisheren leven samen in een broederlijke gemeenschap. Religieus leven in gemeenschap is het constitutionele apostolaat van de Orde, en een unieke belichaming van het Ordescharisma. Kruisherengemeenschappen beogen “Oorden van Helder Licht” te zijn. Ten tweede: Kruisheren beoefenen andere apostolische werkzaamheden vanuit een gemeenschap. Ze dragen zorg voor pastorale noden van hun onmiddellijke omgeving. Ten derde: Kruisheren valoriseren de eigen contemplatieve dimensie van de Orde. Ze leven voor God, en eren Hem in elkaar.

De Orde viert dus niet alleen de 800ste verjaardag van haar stichting in de geschiedenis. Ze oogst vooral ook de vruchten van 10 jaar werken aan herbronning, vernieuwing en verandering. Van 8 tot en met 14 september 2010 zullen Kruisheren uit Europa, Kongo, Indonesië, Brazilië en Noord Amerika, en vele internationale gasten, te Sint-Agatha samenkomen voor een gevarieerd jubileumprogramma.

Kruisheren te Sint-Agatha
Sint-Agatha is een klein gehucht van de gemeente Cuijk, ten zuiden van Nijmegen. De gastvrije Kruisherenpriorij van Sint-Agatha vormt vandaag het hart van de Europese provincie van de Zalige Theodorus van Celles, de Stichter van de Orde. Dit klooster, aan de Maas, werd gesticht in 1371. Het is het oudste klooster van Nederland dat vanaf de 14de eeuw ononderbroken door religieuzen werd bewoond. Sinds 2004 is het provincialaat er gehuisvest. In een gedeelte van de kloostergebouwen werd in juni 2006 het Erfgoedcentrum voor het Nederlandse kloosterleven, onder de naam Klooster Sint Aegten, ondergebracht. Tientallen orden en congregaties uit heel Nederland hebben er al hun erfgoed in beheer gegeven: archieven, boeken en kloosterlijke voorwerpen.

Het Kruisherenklooster van Sint-Agatha is ook bekend om zijn unieke kloostertuin. Vanaf september 2010 zal de priorij van Sint-Agatha 13 medebroeders tellen, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en Polen. De priorij huisvest het noviciaat en fungeert als vormingshuis.

Jubileumprogramma
Tijdens de jubileumweek houden de Kruisheren een buitengewoon generaal kapittel. Deze driedaagse jubileumvergadering moet Kruisheren wereldwijd sterken in hun roeping tot een religieus leven in gemeenschap, volgens de Regel van Augustinus en de Constituties van de Orde van het Heilig Kruis: één van ziel en één van hart op weg naar God. De kapittelsessies zijn gepland voor 10, 11 en 13 september. De sessies, in de namiddag van 13 september, zijn open voor de jubileumgasten.

Voor de gasten zijn op vrijdag 10 en zaterdag 11 september twee dagtrips voorzien. In Nederland, België, en Duitsland worden historische plekken bezocht die voor het leven van de Orde waardevol zijn: Rheine (Klooster Bentlage, met een bijzondere tentoonstelling), Maaseik (gerestaureerde Kruisherenkerk in Rococo stijl, gewijd aan Sint Jacob van Compostella), Kolen-Kerniel (voormalig Kruisherenklooster, met een devotie voor de Heilige Odilia, Patrones van de Orde), en Maastricht (een voormalig Kruisherenklooster kreeg een nieuwe bestemming als hotel).

Nog op zaterdag 11 september vieren de Kruisheren om 19 uur eucharistie met de parochiegemeenschap van Sint Agatha, die met het leven van de Priorij verbonden is. Op zondag 12 september wordt er om 10u30 plechtig eucharistie gevierd in de Kruisherenkerk van Sint-Agatha. In de namiddag houden de Kruisheren “Open Huis”. Er is gelegenheid om kennis te maken met het dagelijkse leven, het apostolische werk en de kunstzinnige talenten van de Kruisheren. De Magister Generaal, Glen Lewandowski zal om 14 uur een jubileumkruis onthullen. De Stichting Sint Aegten organiseert een tentoonstelling van waardevolle stukken uit het Kruisherenerfgoed. De namiddag sluit af met een door de Kruisheren gezongen Vesperdienst.

Dinsdag 14 september, het Feest van Kruisverheffing, het liturgische titelfeest van de Orde, wordt het hoogtepunt van de jubileumweek. Op de vooravond, tijdens de vesperdienst om 17 uur zullen drie jongeren het kruisherenhabijt ontvangen, en het noviciaat beginnen. In de voormiddag wordt het Buitengewoon Generaal Kapittel officieel gesloten. Kruisheren zullen zich met nieuwe overtuiging ertoe verbinden, hun charisma van gemeenschap te beleven, wereldwijd. (Rknieuws.net)

info
locatie
plaatsdiverse (België)
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl