Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
De Tiltenberg
(Tiltenberg)

De Tiltenberg

Website E-mail

Vormingscentrum van het Bisdom van Haarlem-Amsterdam

De Tiltenberg
Zilkerduinweg 375
2114 AM  Vogelenzang

(0252) 345 345

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf zaterdag 28 augustus 2010    Evangelie van 2010-08-28
(Sint Augustinus)
begintijd10:30 uur
eindtijd13:00 uur
 titelCursus Sociale leer van de Kerk
beschrijving

De Tiltenberg organiseert vanaf 28 augustus 2010 een cursus

Cursus Sociale leer van de Kerk

Wat zegt het katholieke geloof over de inrichting van onze samenleving? Wat zegt het over het omgaan met elkaar, in het bijzonder met de zwakkeren? Welke rechten en plichten hebben burgers tegenover de overheid? Welke invloed mag het geloof hebben in de politiek? Wordt de economie ook door morele regels gebonden?

Deze en andere vragen komen aan de orde in deze cursus die een inleiding geeft in de Sociale Leer van de Kerk. U maakt kennis met de grondgedachten van het katholieke denken over de inrichting van staat en samenleving, onder leiding van G.J.M. van Wissen, emeritus hoogleraar staatsrecht, docent sociale leer en voorzitter van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk.

Inhoud van de cursus
Van oudsher leert de Rooms-Katholieke Kerk dat het christelijk geloof ook implicaties heeft voor de inrichting van staat en samenleving. Dit in tegenstelling tot bepaalde groe­pen protestanten, zoals de Doopsgezinden (de 'Doperse mijdinghe' van het politieke en sociale leven) die van mening zijn dat een christen in het politieke en sociale leven niets te zoeken heeft.

Met name vanaf de Middeleeuwen heeft de Kerk in een reeks conflicten met de Staat haar visie op staat en maatschappij kunnen verhelderen. De Oosterse Orthodoxe Kerken kregen hiervoor als 'religieuze verlengstukken' van de Staat, eerst in Byzantium en later in de diverse opvolgers-staten, hiertoe niet de gelegenheid, zij het dat recentelijk ook bij deze kerken meer belangstelling ontstaat voor een sociale leer.

In 1891 brak een nieuwe episode aan met de publicatie door paus Leo XIII van de encycliek Rerum Novarum. Hiermee wilde de Kerk een duidelijk en principieel antwoord geven op de sociale noden van die tijd door het aandragen van de grond­slagen van de Katholieke Sociale Leer verder uit te breiden en aan de vragen en noden van de tijd aan te passen.

In de cursus bespreken wij aan de hand van de sociale encyclieken de grondslagen en ontwikkelingen van deze Katholieke Sociale Leer en confronteren wij hedendaagse sociale en politieke ontwikkelingen met de uitgangspunten van deze leer. Bijzondere aandacht geven wij aan de laatste sociale encycliek van de hand van paus Benedictus XVI, Caritas in Veritate.

Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is bestemd voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger werkzaam is op diaconaal gebied of bezig is met maatschappelijke vraagstukken en verder iedereen die belangstelling heeft voor het katholieke denken over de inrichting van een rechtvaardige samenleving.

Voor een vruchtbare deelname is voorwaarde dat u een studie op hbo-niveau kunt volgen.

Data en tijden

  • Zaterdag 28 augustus 2010
  • Zaterdag 9 oktober 2010
  • Zaterdag 18 december 2010
  • Zaterdag 19 februari 2011
  • Zaterdag 12 maart 2011
  • Zaterdag 16 april 2011
  • Zaterdag 28 mei 2011

telkens van 10.30 uur tot 13.00 uur.

Cursusleiding
Prof. dr. G.J.M. van Wissen

Cursusbijdrage
€ 60,- (exc. studiemateriaal)

Organisatie
De cursus Sociale Leer van de kerk is onderdeel van het studieprogramma van het Bonifatiusinstituut dat door alle deelnemers aan de diaken- en catechistenopleiding wordt gevolgd. De docent is tevens voorzitter van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk (CSLK), dat met de Tiltenberg is verbonden.

De studielast van deze cursus bedraag 3 EC. Als u de colleges bijwoont en de afsluitende opdracht met goed gevolg volbrengt, ontvangt u hiervan een bewijs. U kunt deze cursus als vak inbrengen in een verdere opleiding aan het Bonifatiusinstituut.

Meer informatie over het CSLK vindt u op de website www.cslk.nl

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de studieprefect van het Bonifatiusinstituut, Ben Hartmann.

info

(0252) 345 345
bhartmann@tiltenberg.org
www.tiltenberg.org
www.cslk.nl

organisatieDe Tiltenberg
locatieDe Tiltenberg, Zilkerduinweg 375
plaatsVogelenzang (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl