Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
De Tiltenberg
(Tiltenberg)

De Tiltenberg

Website E-mail

Vormingscentrum van het Bisdom van Haarlem-Amsterdam

De Tiltenberg
Zilkerduinweg 375
2114 AM  Vogelenzang

(0252) 345 345

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf zaterdag 22 januari 2011    Evangelie van 2011-01-22
(Sint Vincentius)
begintijd10:00 uur
eindtijd15:30 uur
 titelOmgaan met crisis, verlies en trauma
beschrijving

De Tiltenberg organiseert vanaf 22 januari 2011 een cursus

Omgaan met crisis, verlies en trauma in de pastorale zorg

Crisis, verlies en trauma komen op het levenspad van ieder mens. Vroeg of laat en in meer of minder ingrijpende mate. Verhuizen, afscheid nemen van je schooltijd, verlies van gezondheid, losgerukt worden van vrienden of buren, de kinderen die het huis uitgaan, het weglopen van een kind, echtscheiding, een tragisch ongeluk, het heengaan van een dierbare. Soms heelt de tijd de wonden, maar al te vaak moet een mens door met krassen op zijn ziel.

Deze cursus focust op pastorale vragen. Wat doen crisis, verlies en trauma met een mens? Aan welk gedrag kun je deze ingrijpende gebeurtenissen herkennen? Welke vormen van pastorale aandacht en ondersteuning zijn heilzaam? Wat kunnen ingrijpende gebeurtenissen overhoop halen, welke plaats krijgen zij in het levensverhaal van een mens en wat betekenen zij voor zijn Godsgeloof?

Voor wie is de cursus bedoeld?
Deze cursus is bestemd voor personen die als vrijwilliger actief zijn in het pastoraat in het Bisdom Haarlem en die enige pastorale en theologisch vorming hebben genoten. Vanwege de opzet en dynamiek van de cursus kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. De cursusleiding beslist over toelating tot de cursusgroep. Indien de cursusleiding dat wenselijk acht kan een intakegesprek deel uit maken van de toelatingsprocedure.

Wat zijn de doelen van de cursus?

Een deelnemer

  • brengt eigen pastorale ervaringen in en verbreedt die met de ervaringen van medecursisten en anderen;
  • is in staat om met het aangereikte instrumentarium ervaringen te analyseren;|
  • weet hoe hij moet omgaan met essentiële aspecten van de pastorale zorg bij crisis, verlies en trauma.
  • weet welk vorm(en) van pastorale handelen in een specifieke situatie heilzaam is (zijn);
  • is in staat ingrijpende gebeurtenissen te verbinden met dieper liggende geloofsvragen en kan de theologische betekenis daarvan duiden.
  • krijgt zicht om de sterke en zwakke kanten van zijn eigen pastoraal handelen bij crisis, verlies en trauma en weet hoe hij aan de verbetering ervan kan werken.

Wat is het karaker van de cursus?
Het betreft een intensieve, praktijkgerichte cursus met zes ruime bijeenkomsten op zaterdagen van 10:00 - 15.30. De gezamenlijke lunch maakt deel uit van het programma.

In de cursus is ruimte voor het inbrengen en uitwisselen van eigen ervaringen en theologische reflectie. Er wordt gewerkt met uiteenlopende werkvormen (zoals bijvoorbeeld gesprek, analyse, opdrachten, uitleg en beschouwing) en met uiteenlopende leerbronnen (zoals bijvoorbeeld film, ervaringsberichten, verhalen, beelden en kerkelijke en theologische teksten).

Van de deelnemer wordt een eigen inbreng en actieve participatie verwacht. Wanneer hieraan is voldaan ontvangt hij een certificaat van deelname. Aan de cursus is geen vorm van expliciete toetsing verbonden.

Data en tijden

  • Zaterdag 22 januari
  • Zaterdag 5 februari
  • Zaterdag 12 februari
  • Zaterdag 5 maart
  • Zaterdag 19 maart
  • Zaterdag 9 april

telkens van 10.00 uur tot 15.30 uur.

Cursusleiding
De cursus staat onder leiding van Frans Geels en Kees van Opzeeland. Beiden hebben jarenlange ervaring in het pastoraat, in het theologisch onderwijs en als supervisor van pastoraal werkenden.

Cursusbijdrage
€ 150,- (inclusief middagmaaltijden)

Aanmelding
U kunt zich opgeven bij de studieprefect van het Bonifatiusinstituut, Ben Hartmann

info

(0252) 345 345
bhartmann@tiltenberg.org
www.tiltenberg.org

organisatieDe Tiltenberg
locatieDe Tiltenberg, Zilkerduinweg 375
plaatsVogelenzang (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl