Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 26 juni 2010    Evangelie van 2010-06-26
begintijd10:30 uur
 titelOrgeltocht in de Bilt, Blauwkapel en Utrecht
beschrijving
Datum: Zaterdag 26 juni 2010
Wat: Orgeltocht door de Bilt, Blauwkapel en Utrecht
Tijd: Start: 10.30 uur, Dorpskerk van de Bilt
(Hoek Kerksteeg/ Dorpsstraat)
Entree: De concerten zijn gratis toegankelijk
Website: www.utrechtorgelland.nl

Op zaterdag 26 juni a.s. kunnen muziekliefhebbers hun hart ophalen in een tocht langs enkele prachtige historische orgels bij en in de Domstad. Er worden vier voor de provincie Utrecht unieke orgels bezocht. Bij alle orgels wordt iets over hun geschiedenis verteld en klinkt er een rijk gevarieerd muziekprogramma. Wie behalve van muziek ook van natuurschoon wil genieten kan de tocht per fiets afleggen. Alle concerten zijn gratis toegankelijk en men hoeft zich niet van tevoren op te geven. Wel wordt de deelnemers verzocht zelf voor een lunchpakket te zorgen.    

Programma:
De tocht start om 10.30 uur in de 17e eeuwse Dorpskerk van de Bilt (hoek Kerksteeg/Dorpsstraat). Het orgel in deze kerk werd in 1845 gebouwd door de gebroeders Lohman uit Groningen/Leiden. Het is het enige orgel van deze belangrijke orgelmakersfirma in de provincie Utrecht. De orgeldeskundige Rogér van Dijk zal er iets over vertellen en de organist David Jansen laat het horen.

Om 12.30 uur wordt de tocht voortgezet in het prachtige middeleeuwse kerkje van Fort Blauwkapel (Kapelweg). Daar staat een klein, maar heel bijzonder Vlaams orgel uit 1711, van de orgelmaker Jacobus van Eynde uit Ieper. Peter van Dijk introduceert het en de Tsjechische organist Tomás Flégr laat het horen met Spaanse en Vlaamse muziek.

De deur van de Utrechtse Tuindorpkerk (hoek Van Riellaan/Suringarlaan) wordt om 13.30 uur geopend. U kunt daar dan koffie en thee verkrijgen en een stand met CD's bezoeken. Om twee uur zal Peter van Dijk het schitterende Conrad Ruprecht-orgel uit 1711 (het enige bewaardgebleven orgel van deze belangrijke Westfaalse orgelmaker!) voorstellen in woord en muziek; er klinkt dan een leraar-leerling-ladder die begint bij de 17e eeuwse Amsterdamse Orpheus Jan Pieterszoon Sweelinck en die eindigt bij Johann Sebastian Bach.

In de St. Josephkerk (Draaiweg) staat ook een prachtig Westfaals orgel; dat is gebouwd rond 1873 door de orgelmaker Friedrich Meyer uit Herford en een algehele restauratie wordt dit voorjaar voltooid. Rogér van Dijk zal iets over dit voor heel Nederland unieke instrument vertellen en de organiste Willeke Smits laat de vele fraaie klankkleuren horen met werken van 19e eeuwse componisten (Mendelssohn, Brahms, Schumann en Richter) rond 15.30 uur. Rond halfvijf zal het slotaccoord van deze bijzondere orgeltocht klinken.

Deze orgeldag is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Utrecht Orgelland, de Stichting Ruprecht-orgel Tuindorpkerk Utrecht en de afdeling Utrecht van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici.

info

www.utrechtorgelland.nl

locatieDorpskerk van de Bilt, hoek Kerksteeg/Dorpsstraat
plaatsDe Bilt (Utrecht)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl