Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 25 juni 2010    Evangelie van 2010-06-25
begintijd20:00 uur
 titelAvondconcert: The York Masses
beschrijving
Datum: Vrijdag 25 juni 2010
Locatie: St. Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21, Utrecht
Wat: Wereldpremière van ‘The York Masses’
Tijd: Aanvang 20:00 uur
Entree: Toegang vrij, collecte na afloop
Website: www.sintwillibrorduskerk.nl

Cantus Modalis zingt uit ‘The York Masses’ (gereconstrueerd koorboek uit 1470) olv Dr. Rebecca Stewart

Op vrijdag 25 juni om 20.00 uur is de wereldpremiére van het pas ontdekte en gereconstrueerde koorboek ‘The York Masses’ uit 1470 in de Sint Willibrordkerk te Utrecht. Cantus Modalis is een projectkoor onder leiding van dr. Rebecca Stewart. In het concert worden de misdelen voor het eerst in meer dan 500 jaar weer tot klank gebracht. Om The York Masses in een liturgisch kader te plaatsen worden de ordinarium delen (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus dei) afgewisseld met Gregoriaanse propria voor één van de votiefmissen voor de heilige Maria. De bron voor het proprium is The York Gradual, eveneens als The York Masses  uit de 15e eeuw.

Cantus Modalis onderzoekt de veelal mondeling overgeleverde modale (dwz pre-tonale) principen en aesthetiek van componisten uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Tussen 20 en 25 juni aanstaande heeft het Centrum Cantus Modalis een projectweek gewijd aan deze muziek geheten: ‘York: musical match of mass fragments’. Onder leiding van Dr. Rebecca Stewart, met medewerking van Dr. Dumitrescu en Mw. Mami Irisawa, wordt het grootse deel van de misdelen die nog volledig zijn bestudeerd, dit met het onmisbare hulp van de moderne transcripties en reconstructies.

Dr. Rebecca Stewart is leidster van Cantus Modalis. Zij studeerde musicologie, etnomusicologie en zang in diverse landen. Vanaf 1974 concentreert zij zich op vroege Europese vocale tradities. Zij was oprichtster en leidster van de barokzang afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en van de afdeling oude ensemblezang van het Brabants Conservatorium in Tilburg.  Sinds 2002 is zij leidster van verschillende ensembles die onder de naam Cantus Modalis functioneren, maar die zich aanpassen aan de aard van de muziek.

info

www.sintwillibrorduskerk.nl

locatieWillibrordkerk, Minrebroederstraat 21
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl