Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 25 april 2004    Evangelie van 2004-04-25
 titelSant'Egidio viert feest
beschrijvingSant'Egidio benadrukt band tussen Europa en Afrika bij 36e verjaardag

Ter gelegenheid van de verjaardag van de christelijke lekenbeweging Sant’Egidio gaat kardinaal Christian Tumi op zondag 25 april 2004 om 17.00 u gaat een feestelijke eucharistieviering voor in de Antwerpse O.L.V.-kathedraal. De beweging ontstond in het voorjaar van 1968 in Rome en is al bijna twintig jaar ook in Vlaanderen actief.

Voor de viering van haar 36ste verjaardag nodigde de Sint-Egidiusgemeenschap kardinaal Christian Tumi, aartsbisschop van Douala in Kameroen, naar Belgie uit. Zo onderstreept de lekengemeenschap zowel haar verbondenheid met de wereldkerk als haar inzet voor een nauwere band tussen Europa en Afrika.

Sant’Egidio zet zich zowel lokaal als globaal in voor solidariteit, verzoening en vredesopbouw.

De laatste jaren maakte de gemeenschap van de verbetering van het lot van de Afrikanen een absolute prioriteit. Ze speelt een voortrekkersol bij de verstrekking van gratis aidsremmers (tritherapie) in Afrika, waar aids voor een ware genocide zorgt. Haar DREAM-project (Drug Ressource Enhancement against aids and malnutrition) in Mozambique, dat nu drie jaar loopt, toont aan dat ook in arme landen de behandeling van aidszieken mogelijk is. De therapietrouw van de patiënten blijkt veel groter dan algemeen werd voorspeld. Dankzij het project konden al honderden seropositieve vrouwen toch een gezond kind baren.

Momenteel volgt Sant’Egidio achtduizend aidspatiënten op, voornamelijk in Mozambique. De hoopgevende resultaten van ‘Dream’ werden onlangs voorgesteld op een internationale wetenschappelijke conferentie in San Francisco. Op vrijdag 23 april wordt het project bekroond met de wetenschappelijke prijs van de Italiaanse universiteit van L’Aquila.

In Vlaanderen verloopt de hulp aan Dream via de vzw Viva Africa. Die kan rekenen op de steun van het departement ‘Ontwikkelingssamenwerking’ van de Vlaamse gemeenschap.

Oorlog is naast aids de andere gesel van het Afrikaanse continent. De Sant’Egidiogemeenschap, die er eerder in slaagde een einde te maken aan de Mozambikaanse burgeroorlog, blijft zich inzetten voor een vreedzame oplossing van de gewapende conflicten. Het afgelopen jaar speelde ze een cruciale rol bij de onderhandelingen over de conflicten in Ivoorkust, Liberia en Sudan. Vorige maand werd Sant’Egidio in Washington onderscheiden met de ‘Common Ground International Peace Making award’.

Op lokaal vlak zet Sant’Egidio zich in voor kansarmen, gevangenen, gehandicapten, ter dood veroordeelden, en voor de vriendschap tussen mensen van verschillende generaties, culturen en godsdiensten. Bij ons zetten de leden zich in voor daklozen, vluchtelingen, kinderen en bejaarden in kansarme wijken. Ook haar dialooginitiatieven met moslims en joden zijn gekend. Momenteel smeedt de gemeenschap in Antwerpen plannen om de hulpverlening aan daklozen (Kamiano-restaurant) uit te bouwen. Daarvoor krijgt ze steun van de Stad Antwerpen.

Sant’Egidio ontstond in het voorjaar van 1968 in Rome, op initiatief van Andrea Riccardi. Hij kreeg eerder dit jaar een eredoctoraat aan de Franstalige katholieke universiteit van Leuven (Louvain-la-Neuve). De gemeenschap telt wereldwijd ongeveer vijftigduizend medewerkers in meer dan zestig landen van alle continenten. In de Lage landen ontstond de gemeenschap in het midden van de jaren tachtig in Antwerpen onder impuls van huidig voorzitter Hilde Kieboom. Van daaruit ontstonden gemeenschappen in onder meer Brussel, Hasselt, Luik en Amsterdam.

Meer over DREAM:
www.santegidio.org/en/amicimondo/aids/news/20030325_manuale.htm

Meer over KAMIANO: www.santegidio.be/kamiano/index.html

info03/231.48.37 of 0495/79.50.91. Zie ook www.santegidio.be of www.santegidio.org
locatieO.L.V.-kathedraal
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl