Vandaag is vrijdag 9 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 13 juni 2010    Evangelie van 2010-06-13
(Vaderdag (B) / Heilige Antonius van Padua)
begintijd10:30 uur
 titelBonifatiusdag
beschrijving

De Bonifatiusdag in Dokkum hoort tot de jaarlijkse hoogtepunten in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Op die dag herdenkt het bisdom de sterfdag van haar patroonheilige, Bonifatius, die in 754 als martelaar werd vermoord bij Dokkum. De afgelopen jaren is deze dag uitgegroeid tot een gezellige familiedag waarin honderden katholieken uit het hele bisdom, van jong tot oud, elkaar ontmoeten.

De studentenparochie St. Augustinus is natuurlijk ook onderdeel van het Bisdom Groningen-Leeuwarden. Daarom vinden wij het belangrijk om op deze dag aanwezig te zijn, want het is tenslotte dé ontmoetingsdag bij uitstek. En het is ook nog eens de moeite waard.

‘Uit liefde’
Dit jaar vindt de Bonifatiusdag op 13 juni plaats, en het thema is ‘Uit liefde’. De liefde ligt natuurlijk in het hart van het geloof en is dus op vele manieren te herkennen en uit te leggen. Op een dag als deze is voor die verschillende uitingen – liefde tussen man en vrouw, ouders en kinderen, vrienden, maar zeker ook tussen Christus en Zijn volk – ruimschoots plaats.

Programma
In Dokkum begint het programma om 10:30 uur met muziek en een optreden van zandkunstenaar Gert van de Vijver. Daarna kun je verschillende workshops bijwonen, waaronder een lezing van Leo Fijen over zijn boeken. Je kan ook je eigen rozenkransen knopen of meemaken hoe Gert van de Vijver met zand werkt. Voor alle leeftijdsgroepen is er iets te doen.

Om 13:30 begint de processie door het hart van Dokkum. Hier in het noorden is een processie toch vrij uniek en beslist iets wat je een keer mee moet maken. We trekken gezamenlijk van de St. Bonifatiuskerk in het centrum van Dokkum naar de Bonifatiuskapel, waar we zo rond 14:00 uur aankomen. We trekken plechtig maar toch feestelijk de kapel in en vieren daar de Eucharistie samen met onze bisschop, Mgr. Gerard de Korte, en vele andere priesters en gelovigen.

Vervoer
Maar eerst moeten we natuurlijk op de ochtend van de 13e juni in Dokkum zien te komen. Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden. Je kan natuurlijk op eigen gelegenheid gaan, maar je kan ook één van de bisdombussen pakken. Voor 10 euro per persoon brengt die bus je naar Dokkum en ook weer thuis. Vanuit Groningen vertrekt de bus om 9:00 uur.

De derde – en eigenlijk ook de leukste – mogelijkheid is om te voet naar Dokkum te gaan. Nee, natuurlijk niet helemaal vanuit Groningen. Maar wel vanuit het dorpje Nes aan de Friese waddenkust, van waar we om 7:00 uur vertrekken. De route voert over de dijk met zicht over het wad en dan zuidwaarts naar Dokkum, met hier en daar een obstakel in de vorm van een sloot, een hek of een kudde nieuwsgierige koeien. Onderweg komen we hier en daar de verhalenvertellende Diaken Peter Vermaat tegen, naast natuurlijk de nodige verfrissingen en rustgelegenheden.

De wandeltocht is een bezinningstocht. Net als Bonifatius begeven we ons te voet naar Dokkum, dat op deze dag niet zomaar een stadje is. Eigenlijk staat Dokkum dan symbool voor waar we iedere dag van ons leven naar op weg zijn: het eeuwig geluk met Christus, waar we in de Eucharistie steeds weer een voorproefje van krijgen. En net als in het geloof, lopen we niet alleen. Ook in Dokkum zijn we samen, geloven we samen, vieren we samen.

Zowel in de bussen als bij de bezinningstocht zullen vertegenwoordigers van de parochie aanwezig zijn. Je kan je dus gemakkelijk bij ons aansluiten. Als je mee wilt laat het ons dan weten via de mail, de telefoon of gewoon persoonlijk na de Mis (in verband met de organisatie van de bussen moeten we uiterlijk op 27 mei weten wie er mee wil).

info

rkstudentengroningen.nl/2010/05/bonifatiusdag-2010

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatie
plaatsDokkum (Friesland)
postcode91
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl