Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 1 mei 2011    Evangelie van 2011-05-01
(Goddelijke Barmhartigheid / Beloken Pasen / Dag van de arbeid)
 titelHeilig bloedwonder van Alkmaar
beschrijving

Zondag 1 mei is het feest van het heilig Bloedwonder.

Om 10.00 uur is er een lezing in de Grote Kerk door dr. J. Vis. Aansluitend is er een processie door de Langestraat naar de Laurentiuskerk waar de viering om 11.00 uur begint.

Bloedwonder
Een maal per jaar wordt het uit 1429 daterende reliek, dat in de kerk aan het Verdronkenoord wordt bewaard, even teruggebracht op de plaats waar het is ontstaan, in de kerk aan de Koorstraat.

Daar wordt gezongen en geluisterd naar een verhaal uit de geschiedenis van Alkmaar. De voordracht is dit jaar van de van oorsprong Alkmaarse historicus Jurjen Vis. In de Laurentiuskerk is aansluitend aan de processie een eucharistieviering.

Jurjen Vis schrijft momenteel een boek ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de Laurentiuskerk. Het wordt in oktober uitgegeven. Vis geeft alvast een voorproefje ervan in zijn voordracht. De bijeenkomst begint om 10 uur.

Processie
Om 10.30 uur vertrekt de processie vanuit de Grote kerk. Hiervoor wordt de originele processiepoort geopend. De klokken van de Grote kerk luiden het reliek uit en halverwege de route gaan de klokken van de Laurentiuskerk luiden om het reliek te verwelkomen. De eucharistieviering daar begint om 11 uur.

Soldaat
Het Bloedwonder handelt om een soldaat die priester werd. Hij verzweeg dat hij eerder in een oorlog een paar vijanden had gedood. Dus was zijn wijding ongeldig. Bij zijn eerste mis morste hij wijn op zijn kazuifel. De vlek bleek niet te verwijderen en werd uit het gewaad geknipt en verbrand. Later bleken op het gewaad drie druppels achtergebleven die volgens de overlevering waren veranderd in bloed. Het stukje stof met die druppels is bewaard gebleven als het Bloedwonder-reliek.

info

www.rk-par-matthias-laurentius-alkmaar.nl

locatieGrote of St.Laurenskerk, Koorstraat 2
plaatsAlkmaar (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl