Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 27 mei 2010    Evangelie van 2010-05-27
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelKunst en spiritualiteit (Thomas Demand)
beschrijving

Ruimte voor tijd
De sculpturale fotografie van Thomas Demand

Donderdag 27 & zaterdag 29 mei

Thomas Demands prachtige foto’s zien er heel realistisch uit. Nochtans zijn het opnamen van fictieve reconstructies: op het eerste gezicht banale plaatsen die door de nieuwsberichten bekend zijn geraakt omdat er een ophefmakend gebeuren plaatsvond, bouwt de Duitse kunstenaar in zijn atelier na, uitsluitend met behulp van papier en karton, en van die fragiele namaaksels, die hij sculpturen noemt, maakt hij dan fascinerende foto’s, op groot formaat.

Door deze werkwijze maakt hij duidelijk dat wij nooit rechtstreeks toegang hebben tot de werkelijkheid: ons geheugen is selectief en constructief, en ook onze kennis van actuele gebeurtenissen wordt in de media opgebouwd door middel van woorden en beelden. Demands werk is een bezinning over tijdelijkheid en vergankelijkheid. Zijn foto’s geven een vereenvoudigd beeld van de realiteit: details laat hij weg, een verhaal is er niet meer, zijn foto’s zijn het tegendeel van de storytelling die de huidige communicatie beheerst. Demand schrapt het ‘veel te vele’ (B. Strauß). Daardoor wordt de toeschouwer in een houding van vertraging en verstilling gebracht. Hij wordt aandachtiger, bewuster en contemplatiever. Ofschoon er op Demands foto’s nooit mensen te zien zijn, stralen ze een vitale aanwezigheid uit: alsof de fictie van het beeld nodig is om de tegenwoordigheid van het reële krachtiger te ervaren.

Het werk van Demand zal onder meer vergeleken worden met dat van andere hedendaagse kunstfotografen (Jeff Wall, Sugimoto) die net als hij voorbij het postmoderne beeldscepticisme geloven in schoonheid en in hun oeuvre ruimte scheppen voor tijd.

Op donderdag 27 mei om 20u wordt een inleiding op Demands oeuvre gegeven.

Zaterdag 29 mei trekken we naar het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam waar de tentoonstelling ‘Thomas Demand: Nationalgalerie’, die eerder in Berlijn te zien was, loopt.

Afspraak om 14u aan de ingang van het museum. In de mate van het mogelijke proberen we samen te reizen (per trein of met de wagen).


Inleider

Jan Koenot, jezuïet, filosoof,
Doceert filosofische antropologie aan het Centre Sèvres in Parijs,
Schrijft over hedendaagse kunst in het maandblad Streven.


Kosten

Voor de avondlezing: 5 euro
Voor de daguitstap: tarief van het toegangsticket (10€ of 15€, afhankelijk van de grootte van de groep) + de kosten van de reis per trein of per wagen.

Inschrijven vóór 20 mei, telefonisch (09 226 52 26) 
of per mail ( info@oudeabdij.be ).
Meedelen of u voor de lezing alleen of voor de lezing en de tentoonstelling inschrijft aub. Betaling ter plaatse op 27 mei.

info

09/226 52 26

info@oudeabdij.be

www.oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl