Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 11 mei 2010    Evangelie van 2010-05-11
(Sint Mamertus)
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelGodsontmoeting literair (Shusaku Endo)
beschrijving

Shusaku Endo (1923-1996) wordt beschouwd als een van de grootste na-oorlogse Japanse schrijvers. Hij werd geboren in Tokyo, verhuisde als kind naar het door Japan bezette Mantsjoerije, maar keerde in 1933 met zijn moeder terug naar Japan (Kobe), na de echtscheiding van zijn ouders. Zijn moeder bekeerde zich tot het katholicisme toen hij nog een kleine jongen was en zij zorgde ervoor dat ook hij zich op 12-jarige leeftijd liet dopen. Van 1950 tot 1953 studeerde hij Franse literatuur in Lyon, maar hij moest vroegtijdig terugkeren vanwege een longziekte waardoor hij verschillende operaties moest ondergaan en hij jarenlang het bed moest houden.
Het katholicisme, zijn ervaringen als ‘vreemdeling’ en zijn ziekte tekenen heel het oeuvre van Endo. Zelf zegt hij in een interview dat hij voortdurend pogingen doet om “het westerse kostuum dat mijn moeder me heeft aangemeten bij te snijden en te veranderen in een kledingstuk dat mijn Japans lichaam past.” Endo raakt gefascineerd door de geschiedenis van de christelijke missie in Japan en de quasi-mislukking ervan. Zijn meest bekende roman is ongetwijfeld ‘Stilte’, het verhaal van een Portugese missionaris die onder de dreiging van vreselijke martelingen zijn geloof openlijk afzweert, maar die precies in het verraad, de mislukking, het gebrek aan moed Christus’ dragende aanwezigheid ervaart.
In zijn verhalen portretteert Endo de mens in datgene wat hij het liefst verborgen houdt: zijn lafheid en egoïsme, hebzucht en arrivisme, zijn duistere fantasieën en praktijken; de mens in zijn zwakheid, slechtheid en lelijkheid waarin zich niettemin een kiem van heil nestelt…
Endo schreef heel wat romans en kortverhalen, waarvan verschillende werden bekroond. Zijn werk werd vergeleken met dat van Graham Greene, die zelf Endo ‘een van de grootste schrijvers van deze tijd’ noemde.
We lezen enkele van zijn mooiste teksten.

Inleider

Dirk Boone, directeur van de Oude Abdij.

Kosten

12 euro, teksten inbegrepen.

Inschrijven

via  info@oudeabdij.be  of telnr. 09 226 52 26,
en door 12 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 (IBAN BE11 4478 6306 0148 / BIC KREDBEBB) van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen met vermelding Godsontmoeting literair.

info

09/226 52 26

info@oudeabdij.be

www.oudeabdij.be

organisatieOude Abdij Drongen
locatieDrongen
plaatsOude Abdij (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl