Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 23 mei 2010    Evangelie van 2010-05-23
(1e Pinksterdag)
begintijd15:00 uur
 titelMgr. Léonard bij Mariaprocessie Halle
beschrijving

Mgr. André-Mutien Léonard, zal op 23 mei 2010 de mariaprocessie van Halle bijwonen.

Monseigneur Leonard werd eerder dit jaar door Paus Benedictus XVI aangesteld als nieuwe aartsbisschop van het bisdom Mechelen-Brussel in opvolging van kardinaal Danneels. Naar aloude gewoonte nodigt het dekenaat Halle een kerkelijke eminentie uit om de tweejaarlijkse Mariaprocessie op te luisteren met zijn aanwezigheid.

Het bezoek van Mgr. Leonard aan Halle is tevens één van zijn eerste officiële bezoeken in zijn nieuwe functie. Voor de Mariaprocessie en de Stad Halle als bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw is dit een unieke erkenning en een hele eer.

Processie
Op zondag 23 mei om 15 uur trekt in Halle de Mariaprocessie uit. Naar aloude traditie brengt de stad aan de Zenne met Pinksteren hulde aan haar ‘Zwarte Madonna’. Tot 2000 gebeurde dat jaarlijks, sedertdien tweejaarlijks. Bovendien zit Halle midden in een feestjaar: men viert er zeshonderd jaar kerkwijding van de Sint-Martinusbasiliek en honderd jaar Sint-Rochusparochie. Uiteraard komt dat dubbel jubileum ook aan bod in de processie.

Zowat 750 figuranten beelden de geschiedenis van de bedevaartstad Halle uit. Natuurlijk evoceren ze vooral het leven van Maria, een leven dat model staat voor de Kerk en voor iedere gelovige. Aan het einde van de processie wordt het beroemde, door ontelbare kaarsen zwart geblakerde Mariabeeld uit de Sint-Martinusbasiliek meegedragen. Dat dateert uit de dertiende eeuw.

Vermits de processie met Pinksteren uitgaat, wordt ook het pinkstergebeuren uitgebeeld. Maar ruimer nog zal ook de Mariaverering in Vlaanderen aan bod komen. Na zijn geslaagd project Maria door Vlaanderen gedragen regisseert Carl Deckers na tien jaar afwezigheid opnieuw de Halse processie. Uit elke provincie wordt ditmaal een Mariabeeld meegedragen: de Virga Jesse van Hasselt maar ook Onze-Lieve-Vrouwbeelden uit Boom, Lennik, Nazareth en Heist-aan-Zee. Maria letterlijk en figuurlijk op handen gedragen om getuigenis af te leggen van het geloof en van de eeuwenoude Mariaverering.

info

Deken Raymond Decoster
decosterbasiliek@skynet.be
02/356 50 63

Voorzitter Johan Vencken
johan@mariaprocessie.be
0477 / 568 501

info@mariaprocessie.be
www.mariaprocessie.be

locatie
plaatsHalle (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl