Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 18 april 2004    Evangelie van 2004-04-18
 titel‘De voorspoed van Heerewaarden’
beschrijvingOp zondag 18 april, tijdens Nationaal Museumweekend, wordt het glas-in-loodraam 'De Voorspoed van Heerewaarden' opgenomen in de historische expositie van Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Om 11.00 uur zal wethouder J.A. Verhoeckx van de gemeente Maasdriel het raam officieel ‘tentoonstellen’.

Het raam toont onder meer het (oude) gemeentewapen van Heerewaarden, de visserij en de steenfabriek. Onderwerpen die een grote rol spelen in de geschiedenis van het dorp Heerewaarden. De vervaardiger van het raam is glazenier Jan Schoenaker. Hij heet voluit Johannes Antonius Cornelis. Hij was leerling van 'Kunstoefening' te Arnhem en van de Académie Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Hoewel hij schilderijen maakte, is hij vooral als glazenier werkzaam geweest. Daarnaast vervaardigde hij mozaïeken en muurschilderingen. Zijn werkterrein ligt voornamelijk op het gebied van de monumentale kunsten. Hij was lid van 'Scheppende handen' (opgeheven ca. 1980), dat bemiddelde in opdrachten voor kunstenaars. De directeur van 'Kunstoefening' was destijds artistiek adviseur van 'Scheppend handen' en heeft gezorgd voor de opdracht in Heerewaarden. Schoenaker vertelde dat hij het raam in de trein heeft meegenomen naar Zaltbommel en dat hij daar is opgehaald om het naar Heerewaarden te brengen.

Het raam wordt opgenomen in de historische expositie van het Bezoekerscentrum over de historie van de riviervisserij en het dorp Heerewaarden. Het professioneel tentoonstellen en verzekeren van een dergelijk historisch goed is een kostbare zaak. Een advies is gegeven om het raam in de toekomst in een stevige vitrine te plaatsen met speciale belichting. De opstelling waar nu voor gekozen is, is een goed alternatief. Via internet kwamen vele Heerewaardenaren op voor het behoud van het raam in hun dorp. Het bestuur van de Stichting hoopt dat deze mensen hen wil blijven steunen (in financieel opzicht). Degene die bij willen dragen aan het exposeren van het historische raam is meer dan welkom om donateur van Bezoekerscentrum De Grote Rivieren te worden.

Het bestuur van Stichting Bezoekerscentrum De Grote Rivieren nodigt iedereen uit om zondag 18 april het raam te komen bekijken. De entree is deze dag gratis. Het Bezoekerscentrum is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

infoBezoekerscentrum De Grote Rivieren
Langestraat 38, Heerewaarden
(0487) 572831
degroterivieren@hetnet.nl
locatieLangestraat 38
plaatsHeerewaarden (Gelderland)
postcode66
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl